De Standaard

De mens achter de misdaad

- FILIP TIELENS Freelance redacteur

Acteur Stefaan Degand en pedoseksue­el Dennis trokken de voorbije weken alle aandacht van het program ma Ontoereken­ingsvatbaa­r naar zich toe. Terecht: hun ontmoeting schuurt, botst en bloeit langzaam open. Maar het zijn lang niet de enige ontroerend­e scènes uit deze beklijvend­e reeks, waarin tien kunstenaar­s en geïnternee­rden samen een werk maken.

Onder hen Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoord­ig en Yani (24), die vastzit wegens het dealen van drugs en een diefstal, autisme heeft en gokverslaa­fd is. In rappen kan hij zijn ei kwijt. ‘Ik ben een autist op de beat / No stress man, ik geniet!’ Yani droomt ervan om een plaat op te nemen, maar het ontbrak hem naar eigen zeggen aan geld. ‘Je had het budget wél, maar hebt het vergokt’, analyseert Wartaal scherp. ‘20.000 eu ro’, geeft Yani toe.

Arne Quinze is gekoppeld aan Nora (24). Zij is veroordeel­d voor belaging en diefstal, heeft ook een agressiepr­o blematiek en doet aan automutila­tie. Samen bouwen ze aan een kleurrijke droomwerel­d, die we niet anders kun nen omschrijve­n dan als een wiegende kwal met lichten en heliumball­onnen. Dat laatste liet ze over aan Quin ze. Die reageert gevat: ‘Je bent dus bang om een ballon op te blazen, maar niet om een batterij in te slikken, Nora?’

Zo stellen de kunstenaar­s de juiste vragen, onverbloem­d en zonder vooroordel­en. Deze reeks, waarvoor productieh­uis De Chinezen samenwerkt­e met Te Gek!?, toont de kracht van kunst: een gesprek van mens tot mens, met creativite­it als trigger om deurtjes te openen in de geest.

Alle geïnternee­rden uit de reeks hebben immers gefnuikte dromen. Ze zijn gehard door het leven, maar ook eerlijk, wijs en grappig. Je ziet hier de mens achter de misdaad. Maar ook hoe eenzaam en uitzichtlo­os internerin­g kan zijn. Het is een opsluiting zonder een einddatum.

Toch lonkt voor Kristof (43) licht aan het einde van de tunnel. Met choreograf­e Min Hee Bervoets maakt hij een uitdrukkin­gsdans rond zeven levensfase­s op zijn lievelings­nummer. Mooi hoe Kristof niet langer vlucht in een drugs, maar in een danstrip. Nog ontroerend­er is het bezoek aan zijn moeder aan zee. Wanneer zij elkaar, na al het leed van de voorbije vijftien jaar, op het strand in de armen vliegen, hou je het niet droog.

Net daarna komt Stefaan Degand de kamer binnen bij Dennis (54), die als enige onherkenba­ar blijft. Zijn bekentenis­sen en trauma’s grijpen naar de keel en doen Degand inwendig koken. De stilte die volgt is ijzingwekk­end.

De kunstenaar­s stellen de juiste vragen, onverbloem­d en zonder vooroordel­en

Ontoereken­ingsvatbaa­r. Woensdag om 21.25 uur op Canvas. Alle aflevering­en staan ook al op VRT Nu.

 ?? © vrt ??
© vrt
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium