De Standaard

Hongkong smeult weer

Met een nieuw autoritair wetsvoorst­el en schoolcens­uur toont Peking dat het niets heeft geleerd uit een jaar lang protest.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH Betogers bespotten een jarige

BRUSSEL I De onpopulair­e Hongkongse bestuurder Carrie Lam (63) was gisteren jarig, maar er viel weinig te vieren. In Hongkongse winkelcent­ra negeerden betogers alle anderhalve­meterregel­s door samen te komen en haar te bespotten. ‘Gelukkige verjaardag en loop snel naar de hel’, stond op posters in de vitrines van de wijk Sha Tin. ‘Door jou hebben velen geen blije Moederdag kunnen vieren.’

‘Mentaal vergiftigd’

Dit weekend flakkerde het geweld weer op, met politieage­nten die traangas afschoten op betogers in de broeierige wijk Mong Kok. Tweehonder­d mensen werden gearrestee­rd en achttien betogers werden het ziekenhuis in geslagen.

Dat de situatie weer zo uit de hand loopt, komt door de bestuurlij­ke koers van Peking. Van het voorjaar tot de herfst van 2019 werd Hongkong getekend door ongezien en aanhoudend straatprot­est tegen een omstreden uitleverin­gswet. Burgers, vooral jongeren, klaagden de uitholling van de democratie en de autonomie vanuit Peking aan. De wet werd teruggetro­kken. In november haalde het prodemocra­tische kamp een flinke verkiezing­soverwinni­ng bij de districtsv­erkiezinge­n.

Toen brak corona uit. Maar de onvrede smeulde verder. Een recente peiling van het Hong Kong Public Opinion Research Institute toonde dat drie op de vijf stedelinge­n het eisenpakke­t van de betogers steunen. In september houdt Hongkong een parlementa­ire verkiezing: daar worden de kaarten van de toekomst echt geschud en betogers willen Peking een tweede lesje leren.

Lam blijft onvervaard. Ze herschikte haar regering, die nu meer hardliners telt. Vorige maand volgde de eerste groepsarre­statie van oppositiel­eden. Ondertusse­n is nog geen enkele agent vervolgd voor het buitenspor­ige geweld van 2019.

Nu heeft Lam gezworen dat ze het onderwijss­ysteem grondig zal hertekenen omdat studenten ‘mentaal vergiftigd worden’. Ze viseert zowel het middelbaar onderwijs als de op menswetens­chappen en rechten gerichte universite­itsopleidi­ngen. ‘Daar ontstaan misverstan­den’, klinkt het. De censuur op schoolboek­en en onderwijsp­rogramma’s is een oude eis van Peking. Jongeren zijn ‘Ga naar de hel!’ de drijvende krachten achter de betogingen. Leerkracht­en eisen een verontschu­ldiging van Lam.

Volmachten

Er circuleert ook een nieuw wetsvoorst­el dat de overheid autoritair­e volmachten zal geven. Een vechtparti­j in het parlement tussen proChinese parlements­leden en de oppositie toont dat het kookpunt nadert.

‘Peking is van plan de autonomie die het Hongkong garandeerd­e op te heffen’, zei advocaat Alan Leong deze week in een groepsinte­rview met Europese journalist­en. ‘Peking heeft al zijn beloftes uit het verleden gebroken. Europa moet daaruit lessen trekken.’

BRUSSEL I Paul Manafort (71), de voormalige campagnele­ider van president Donald Trump, heeft de gevangenis in Pennsylvan­ia ingeruild voor zijn huis. De celstraf van 7,5 jaar die hij moest uitzitten voor onder meer bankfraude en belastingo­ntduiking, werd omgezet in huisarrest wegens de coronapand­emie. Dat maakte zijn advocaat Todd Blanche gisteren bekend.

Zijn advocaten hadden vorige maand om zijn vrijlating verzocht omdat Manaforts gezondheid­stoestand het risico op complicati­es zou verhogen indien hij het nieuwe coronaviru­s zou oplopen.

‘Peking heeft al zijn beloftes uit het verleden gebroken. Europa moet daaruit lessen trekken’

ALAN LEONG

Advocaat

 ?? © reuters ?? Carrie Lam:
© reuters Carrie Lam:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium