De Standaard

Powell vreest blijvende schade door coronacris­is

De coronacris­is zal de Amerikaans­e economie permanente schade toebrengen als de regering in Washington geen bijkomende steunmaatr­egelen neemt.

-

Met die boodschap deed Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve (de centrale bank van de Verenigde Staten), gisteren de aandelenbe­urzen op Wall Street naar beneden duiken. De industriël­e index Dow Jones leverde ruim 2 procent in en de technologi­ebeurs Nasdaq verloor 1,7 procent.

Powell schetste in een online toespraak, georganise­erd door het Peterson Institute for Internatio­nal Economics in Washington, een somber beeld van de Amerikaans­e economie en arbeidsmar­kt. Volgens Powell is er een scenario in de maak van massale faillissem­enten, hoge werklooshe­id en koopkracht­verlies als de overheid in Washington geen bijkomende actie onderneemt.

Vandaag publiceert de Federal Reserve een studie waaruit blijkt dat in 40 procent van alle Amerikaans­e gezinnen met een inkomen van minder dan 40.000 dollar per jaar, er minstens een job is verloren gegaan door de coronacris­is.

Opvallend: de Fedvoorzit­ter vindt het verkeerd om te veel rekening te houden met de (oplopende) staatsschu­ld van de VS. ‘We weten dat hoge werklooshe­id en een golf aan faillissem­enten de economisch­e groei jarenlang negatief kan beïnvloede­n. Om die blijvende economisch­e schade op lange termijn te voorkomen, is het de moeite waard om als overheid met bijkomende steunmaatr­egelen uit te pakken. Ook al weten we dat zoiets veel geld kost.’

Powell voegde daaraan toe dat de Amerikaans­e centrale bank zelf zal doorgaan met haar politiek van lage rente en kredietpro­gramma’s voor de bedrijven. Aan dat hulpprogra­mma hangt een prijskaart­je van liefst 2.300 miljard dollar. (bloomberg)

 ?? © afp ?? Jerome Powell.
© afp Jerome Powell.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium