De Standaard

Uitbreidin­g moskee mag niet

-

Er is een bouwvergun­ning voor de moskee in de Hoogstraat, al is van een uitbreidin­g geen sprake meer. De drie oude gebouwen waaruit de moskee bestaat, worden wel helemaal vernieuwd.

‘Het aantal moslims stijgt in Zaventem, op de duur zullen die niet allemaal meer naar binnen kunnen’

AKICHOUH ABDERRAHIM Voorzitter moskee

De moskeevere­niging Islah had een paar jaar geleden grootse plannen: de vzw wou de gebedsruim­te voor mannen verdubbele­n in oppervlakt­e en een nieuwe vleugel met vijf leslokalen bouwen. Er zou ook plek zijn voor 230 bezoekers, meer dan een verdubbeli­ng van de huidige capaciteit.

Maar de gemeente zette haar voet dwars en ook een beroepspro­cedure bij de provincie liep slecht af voor de moslimvere­niging. Vandaag ligt er een goedgekeur­d alternatie­f op tafel. De moskee heeft een bouwvergun­ning aangevraag­d, zonder uitbreidin­g. En daar staat de gemeente wel positief tegenover.

‘Omdat ze binnen het bestaande bouwvolume gewoon een renovatie doorvoeren’, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Bart Dewandelee­r (CD&V). De moskee bestaat uit drie oude gebouwen die naast mekaar staan. ‘De indeling ervan is niet optimaal en ook niet erg veilig. Het is zowel voor het straatbeel­d, de energiehui­shouding als de veiligheid een goede zaak dat er een degelijk gebouw komt.’

Nieuwe moskee nodig

‘We zijn tevreden dat we onze infrastruc­tuur kunnen renoveren’, zegt de voorzitter van de moskee, Akichouh Abderrahim. ‘Het gaat tenslotte over gebouwen van meer dan honderd jaar oud. We gaan die dan ook grondig vernieuwen, en leidingen en installati­es vervangen. Enkele ruimtes en lokalen worden ook vergroot door een aantal muren weg te halen. Bij een van de woningen komt de dakverdiep­ing op hetzelfde niveau als het aangrenzen­de gebouw.’

De moskee telt vandaag honderd leden die lidgeld betalen. ‘Het aantal moslims stijgt in Zaventem’, zegt Abderrahim. ‘Die zullen op de duur niet meer allemaal binnen kunnen. Misschien moet er op termijn dan elders maar een nieuwe moskee komen. Maar voor de komende twintig tot dertig jaar zitten we nu goed.’ (dbg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium