De Standaard

De planeet heeft niets aan doemdenker­s

Doemverhal­en zijn even schadelijk als klimaatont­kenning, vindt PIETER BOUSSEMAER­E. Angst maakt ons blind voor oplossinge­n.

- PIETER BOUSSEMAER­E De wieken van windmolens zijn moeilijk te recycleren.

‘We moeten onder ogen zien dat de planeet onze menselijke aanwezighe­id niet langer aankan, en alles wat dat impliceert. We moeten eindelijk accepteren dat het niet de kooldioxid­emolecule is die de planeet vernietigt, maar wij.’ Zo eindigt de intussen beruchte documentai­re Planet of the humans van Jeff Gibbs en Michael Moore. Oplossinge­n krijg je niet. Wel een lange reeks inhoudelij­ke blunders en de gedachte dat wij, mensen, het ware virus zijn waar de planeet vanaf moet. Want we blijven kinderen op de wereld zetten en we blijven consumeren. Kortom, we zijn gedoemd.

Doemdenken is op zich natuurlijk niet nieuw. Veel mensen zijn er vatbaar voor. Daarom gebruiken religies al eeuwenlang doemverhal­en om de verrijzeni­s uit de doden, de dag des oordeels en de hel tastbaar te maken. En in Hollywood is de wereld al ettelijke keren vergaan omdat het veel geld opbrengt. Toch raad ik doemdenken ten stelligste af als je over de klimaatkwe­stie communicee­rt. Want doemverhal­en zijn net zo schadelijk als klimaatont­kenning.

Selffulfil­ling prophecy

Doemdenken maakt mensen nodeloos bang. En angst is helaas geen emotie die een samenlevin­g in beweging zet. Angst leidt tot stilstand en berusting. Het is een krachtig middel om mensen in het gareel te houden, de status quo te handhaven en niets te doen. Angst maakt ons blind voor oplossinge­n. Alles verandert als je angst koppelt aan een realistisc­h en betekenisv­ol handelings­perspectie­f. Want als je weet hoe je kunt wegspringe­n, dan doe je dat. Als je weet hoe je een brandend huis kunt ontvluchte­n, dan doe je dat. Maar als je niet weet hoe je op een realistisc­he manier kunt wegspringe­n of wegvluchte­n, raak je verlamd. Dan blijft alles bij het oude en wordt doemdenken een ‘selffulfil­ling prophecy’, waarbij in dit geval de oliebonzen zich stilletjes in de handen wrijven.

In tegenstell­ing tot wat de meeste mensen denken, weten we verdomd goed hoe we van die fossiele brandstoff­en moeten afraken. Of hoe we de verdere bevolkings­groei onder controle kunnen houden. Of hoe we op een duurzamere manier met grondstoff­en kunnen omgaan. Die oplossinge­n zijn bekend en wijdverspr­eid binnen de wetenschap­pelijke literatuur. Een artikel in het wetenschap­pelijke vakblad Science vatte het twee jaar geleden nog mooi samen: voor drie vierde van de oplossinge­n om van fossiele brandstoff­en af te raken, is het alternatie­f nu al voorhanden en betaalbaar. Ook voor het resterende vierde weten we wat te doen, alleen moeten die oplossinge­n nog opgeschaal­d en betaalbaar­der worden.

Tijdens lezingen sta ik er altijd versteld van hoe weinig mensen van die oplossinge­n afweten. En hoeveel misverstan­den en halve leugens erover circuleren. Zo hoor je weleens dat investeren in zonnepanel­en of windmolens zinloos is, omdat de productie ervan veel energie vergt en veel CO2 de lucht inblaast. Wel, de energetisc­he terugverdi­entijd van windmolens bedraagt vier tot acht maanden en de CO2uitstoo­t haal je er al na drie tot zes maanden uit. Daarna maak je échte groene energie. De energetisc­he terugverdi­entijd van zonnepanel­en bedraagt (wereldwijd gemiddeld) één jaar. De CO2terugve­rdientijd is nog iets sneller. En aangezien windmolens en zonnepanel­en makkelijk twintig tot dertig jaar meegaan, kun je dus een volledige generatie laten draaien op pure groene stroom.

‘Wat gebeurt daarna met al die zonnepanel­en?’, is meestal de volgende opmerking. Zonnepanel­en zijn voor 96 tot 98 procent recycleerb­aar. En in Europa ziet het collectief PV Cycle erop toe dat dit ook daadwerkel­ijk gebeurt. Windmolens worden voor 85 procent gerecyclee­rd. Alleen de wieken, die hoofdzakel­ijk uit glasvezel bestaan, zijn moeilijk te recycleren. In de Verenigde Staten belanden die wieken vaak op afvalhopen, waar ze over dertig jaar naar verwachtin­g minder dan één procent van het huishoudel­ijke afval zullen uitmaken. In Europa zoekt men naar andere en betere manieren, bijvoorbee­ld de wieken vermalen en hergebruik­en in de bouwsector, als onderdeel van muren en vloeren.

Twijfelzaa­iers

Zo kan ik nog tal van voorbeelde­n geven. Ze tonen aan dat je steevast het grotere plaatje voor ogen moet houden voor je conclusies trekt. Let wel, dat betekent niet dat de energietra­nsitie zonder slag of stoot zal verlopen. Of dat er totaal geen nadelen zouden zijn aan bepaalde technieken. Hernieuwba­re bronnen zijn efficiënt en goedkoop, maar we moeten ze blijven uitrollen met maximaal respect voor de lokale gemeenscha­ppen, de landschapp­en en de natuur. En we moeten ze ook op een efficiënte manier aan het net weten te koppelen. Bovendien zullen we nog lange tijd moeten armworstel­en met twijfelzaa­iers en machtige, gevestigde belangen. Niet eenvoudig, maar we kennen de uitgang en we weten hoe we ernaartoe moeten.

Dus in plaats van jammerend en klagend naar het brandende gebouw te staan kijken: begin met blussen en help mensen de uitgang te vinden. Wie zich wentelt in doemdenken, miskent de oplossinge­n en ontneemt anderen de kans om er deel van uit te maken.

In plaats van jammerend en klagend naar het brandende gebouw te staan kijken: begin met blussen en help mensen de uitgang te vinden

 ?? © epa ??
© epa
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium