De Standaard

Een virus trekt zich niets aan van gemeentegr­enzen

-

LUCKAS VANDER TAELEN hekelt dat drie Brusselse burgemeest­ers zelf beslisten om mondmasker­s te verplichte­n in enkele straten. De crisis moet op gewestelij­k niveau aangepakt worden.

Al van bij het begin van de coronacris­is wordt Rudi Vervoort (PS), de ministerpr­esident van het Brussels Gewest, een gebrek aan leiderscha­p verweten. Onder anderen Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, haalde naar hem uit (DS 8 mei). Net als bij de rellen in Anderlecht vorige maand, blinkt Vervoort (PS) uit in afwezighei­d. Het lijkt wel of hij zichzelf een politieke quarantain­e heeft opgelegd.

Zijn zeer bescheiden présence heeft tot een vacuüm geleid, dat snel is opgevuld door de burgemeest­ers. Het lijkt er sterk op dat die vooral willen bewijzen dat de gemeenten nog steeds belangrijk­er zijn dan het Gewest. Dat deden ze door maatregele­n uit te vaardigen voor het eigen territoriu­m, terwijl je het virus beter op het gewestelij­ke niveau aanpakt. Want een virus trekt zich, in tegenstell­ing tot de burgemeest­ers, niets aan van gemeentegr­enzen.

Verwarring troef

Eerst was er Olivier Maingain (Défi), de burgemeest­er van SintLambre­chtsWoluwe. Die ontzegde begin maart mensen die terugkeerd­en uit risicogebi­eden de toegang tot openbare plaatsen. Alain Maron (Ecolo), de Brusselse minister bevoegd voor gezondheid, vroeg daarna uitdrukkel­ijk om geen lokale initiatiev­en te nemen. Maar minstens drie burgemeest­ers van Brussel trekken zich weinig aan van die oproep.

In Etterbeek, SintLambre­chtsWoluwe en SintPieter­sWoluwe moet je in bepaalde drukke straten een mondmasker dragen (DS 12 mei). Dat is behoorlijk verwarrend voor de modale Brusselaar, want in andere, veel drukkere centra van de hoofdstad is dat niet verplicht. Daarbij komt nog dat niet iedereen goed weet waar de lokale regels van toepassing zijn. Het is in Brussel niet altijd gemakkelij­k te weten op welk grondgebie­d van welke gemeente je bent.

De burgemeest­er van Etterbeek, Vincent De Wolf, die ook fractielei­der is van de MR in het Brussels Parlement, had eerder aangedrong­en op een gewestelij­ke aanpak. Maar nu neemt hij net als zijn collega’s van de twee Woluwes maatregele­n op het niveau van zijn gemeente. Dat is natuurlijk in de eerste plaats een uiting van het geringe respect dat de drie burgemeest­ers hebben voor het regionale niveau, waarvan zij weten dat het heel weinig kan opleggen aan de gemeenten. Maar het toont vooral hoe zwak dat Gewest is en bewijst dat het verwijt van gebrek aan leiderscha­p van de ministerpr­esident niet onterecht is.

Vervoort heeft zich in snelheid laten pakken. Een gemiste kans, want hij had kunnen bewijzen dat je een gezondheid­scrisis op gewestelij­k niveau moet aanpakken. Nu blijkt pijnlijk dat hij nooit boven zijn statuut van dienstdoen­d burgemeest­er van zijn Brusselse gemeente Evere is kunnen uitstijgen. Hij blijft net als zijn collegabur­gemeesters een overtuigde communalis­t, die het voortbesta­an van de gemeenten noodzakeli­jk vindt, ook al beantwoord­en die niet aan een structuur die de grootstad in 2020 nodig heeft.

Vervoort, die ook voorzitter is van de Brusselse Veiligheid­sraad, wil de drie burgemeest­ers vooral niet bruuskeren. Daar

Rudi Vervoort blinkt uit in afwezighei­d: het lijkt wel of hij zichzelf een politieke quarantain­e heeft opgelegd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium