De Standaard

Tijd om uw belastingb­rief (niet) in te vullen

- WIM LECLUYSE

De kans is groot dat u dit jaar helemaal geen aangifte meer moet invullen. Zowat 3,9 miljoen belastingp­lichtigen krijgen een ‘voorstel van vereenvoud­igde aangifte’ (VVA). Maar wat weet de fiscus allemaal van u? En wat niet?

Wat moet u doen als u zo’n voorstel tot aangifte ontvangt? Eenvoudig gesteld: eigenlijk komt dat voorstel neer op een volledig ingevulde versie van Taxonweb, en moet u die alleen nog controlere­n. De voorstelle­n worden alleen opgemaakt voor belastingp­lichtigen van wie alle nodige gegevens bij de fiscus bekend zijn. Dat was al langer het geval voor veel gepensione­erden, maar nu voor meer dan de helft van de aangiften.

De belastingd­ienst gaat er in een VVA van uit dat hij voor 2019 over alle nodige gegevens beschikt om de aangifte zelf te berekenen. Dat gebeurt prompt: bij het toegestuur­de voorstel ziet u meteen of u moet bijbetalen of een terugbetal­ing ontvangt, en hoe hoog dat bedrag is.

Als de gegevens volgens u correct en volledig zijn, dan hoeft u helemaal geen verdere stappen te ondernemen, zelfs niet eens onderteken­en of terugsture­n. Volgens minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) is dat voor negen op de tien aangiften het geval. Later dit jaar ontvangt u dan uw definitiev­e aanslagbil­jet.

Controle is een must

Maar er is ook een keerzijde: als er in 2019 bij u iets gewijzigd is in uw inkomsten of uitgavenpa­troon, dan bestaat de kans dat de fiscus er niet van op de hoogte is, en er in het voorstel van aangifte geen rekening mee heeft gehouden. In dat geval moet u melden dat u niet akkoord bent met de aangifte.

Dat kan gewoon via Taxonweb, of door een speciaal formulier in te vullen dat bij de (papieren) VVA is meegestuur­d. U hebt daarvoor evenveel tijd als wie een gewone aangifte indient: digitaal dus tot 16 juli, op papier tot 30 juni.

De boodschap is dus: heel goed controlere­n, en u dan pas akkoord verklaren. Een aantal zaken is voor de fiscus immers een blinde vlek. En die kunnen een groot verschil maken voor de manier waarop uw aangifte wordt behandeld, zowel op het vlak van inkomsten als van uitgaven. Enkele voorbeelde­n:

Als u inkomsten uit onroerend goed hebt, kent de fiscus niet het juiste bedrag. U moet dan ook altijd een aangifte invullen.

Ook op de inkomsten als zelfstandi­ge of bedrijfsle­ider heeft de belastingd­ienst onvoldoend­e zicht. Datzelfde geldt trouwens ook voor wie een beperkte activiteit heeft als zelfstandi­ge in bijberoep.

Intussen worden de meeste woonlening­en herkend. Maar voor sommige, vooral oudere leningen is dat nog niet zo. In dat geval moet u zelf uw weg vinden in het slagveld van de wooncodes (zie blz. 12).

Kleinere giften die fiscaal aftrekbaar zijn, worden door de betrokken organisati­es niet altijd (tijdig) doorgespee­ld aan de admi

Controleer niet alleen of de juiste codes zijn ingevuld, maar ook of de bedragen wel kloppen

nistratie. U voegt dan best ook digitaal een kopie van het attest toe als bewijsmate­riaal.

Controleer niet alleen of de juiste codes zijn ingevuld, maar ook of de bedragen wel kloppen. Zo kan het dat bij wie een woonlening heeft heronderha­ndeld, ten onrechte alleen het geherfinan­cierde deel wordt meegeteld. Even gebruik maken van de wizard (of rekenhulp) in Taxonweb om de fout recht te zetten.

Wat wel handig is: de belastingd­ienst meldt spontaan welke zaken u vorig jaar hebt aangegeven, maar deze keer ontbreken in uw VVA. Vooral bij die zaken is de kans groot dat er een aanpassing nodig is.

Rekening in buitenland

Er kunnen ook wijziginge­n zijn in uw thuissitua­tie:

Wie in het buitenland een bankrekeni­ng heeft, moet dat altijd zelf melden in de belastinga­angifte. In de VVA staat dat niet aangegeven. Wie een buitenland­se rekening heeft, zal sowieso de aangifte zelf moeten doen.

Als u veranderd bent van bank en dus uw eventuele terugbetal­ing wil ontvangen op een nieuw rekeningnu­mmer, moet u dat zelf corrigeren. Anders riskeert u dat uw teruggave langer dan nodig op zich laat wachten.

Ook met de kinderen die ten laste zijn, kan de fiscus niet altijd automatisc­h overweg. Wie sinds 2019 een extra kind onder zijn of haar hoede heeft, doet er goed aan om dit punt nog eens extra goed te controlere­n.

Of u zelf een voorstel voor vereenvoud­igde aangifte krijgt, kunt u zien door in te loggen op Taxonweb. De fiscus brengt u ook op de hoogte via ‘my ebox’, waar u al uw overheidsd­ocumenten terugvindt. Alleen wie tegen eind mei nog niet heeft ingelogd op Taxonweb, of wie vorig jaar nog een papieren aangifte deed, krijgt vanaf begin juni alsnog een geprinte versie van het voorstel toegestuur­d.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium