De Standaard

Zo zorgt u voor een vlotte verwerking van uw aangifte

- WIM LECLUYSE

Voor de meeste Belgen volstaat het om minder dan 20 van de in totaal ruim 800 codes op de belastingb­rief in te vullen. De aangifte is dus niet voor iedereen een titanenwer­k. En als u deze regels volgt, krijgt u het in een recordtemp­o geregeld. Zorg dat u kunt inloggen

Verreweg de meeste mensen die hun aangifte indienen, doen dat online. Zelfs van het voorstel van vereenvoud­igde aangifte wordt naar verwachtin­g een derde alleen online bekeken. Maar u moet zich dan natuurlijk wel kunnen aanmelden op Taxonweb. Dat kan nog steeds met het oude

tokensyste­em of met uw elektronis­che identiteit­skaart, maar

evengoed met de app Itsme.

De eerste keer dat u Itsme gebruikt, hebt u wel nog uw elektronis­che identiteit­skaart nodig, daarna niet meer. De app gidst u dan stap voor stap door het installati­eproces. Het gepruts met het updaten van software om uw identiteit­skaart in te lezen, is vanaf dan voltooid verleden tijd.

Overigens werkt Taxonweb ook prima op een tablet of smartphone, maar een aparte app voor het invullen is er niet ontwikkeld.

Begin bij het begin

Het is verleideli­jk om bij het invullen meteen vaart te maken, maar u springt best niet te snel over de eerste twee vakken heen. Het allereerst­e wat u moet controlere­n is uw bankrekeni­ngnum

mer in vak I. Want als u dat vergeet, zal een mogelijke terugbetal­ing langer op zich laten wachten. Ook uw telefoonnu­mmer doorgeven is geen overbodig luxe, mocht de fiscus bijkomende informatie van u willen opvragen. Ook in vak II vallen er geen bedragen in te geven, maar zorg er daar voor dat uw familiale situatie juist is weergegeve­n. Een fout in uw gezinssitu­atie kan een grote invloed hebben op uw afrekening (zie hiernaast).

Overtuig de fiscus

In uw online aangifte kunt u steeds zien op welke documenten de al ingevoerde cijfers gebaseerd zijn. U kunt de fiches in kwestie eenvoudig opvragen door op het verrekijke­rlogo te klikken. Als u zelf een code invult of wijzigt, bent u verplicht het bewijsmate­riaal bij te houden voor een mogelijke controle. U kunt er echter ook voor opteren een scan van de documenten toe te voegen via de link ‘bijlagen’ onderaan in elk vak in Taxonweb. Zo vermijdt u discussie over een bepaalde kostenpost en kan de belastingd­ienst uw aangifte sneller afhandelen.

Maak gebruik van de toverstaf

Naast sommige codes ziet u ook een ‘toverstafj­e’ (of wizard) staan. Daarop klikken brengt u op een rekenmodul­e, die u stap voor stap door de berekening van een bepaalde code gidst. Dit is niet verplicht, maar wel aangewezen, vooral bij de meer ingewikkel­de zaken zoals het inbrengen van een

hypothecai­re lening (zie blz. 1213) of de vrijstelli­ng van de vergoeding voor woonwerkve­rkeer (zie blz. 89).

Vraag het de belastingd­ienst

Als u toch met twijfels zit, aarzel dan niet om de hulp van de fiscus in te schakelen. U kunt elke werkdag terecht bij het contactcen­ter van de belastingd­ienst op 02572.57.57. De gebruikeli­jke zitdagen die de belastingd­ienst en de gemeenten opzetten, zijn dit jaar echter geschrapt: er is alleen telefonisc­he ondersteun­ing voorzien. Let wel: daarmee is uw aangifte niet ingediend. U moet zelf nog alles invullen en insturen.

Bereken hoeveel u terugkrijg­t

U wil natuurlijk weten wat dit alles u oplevert (of kost). Een handige tool in Taxonweb is dat u op elk moment een simulatie van uw eindafreke­ning kunt maken, door in de aangifte te klikken op ‘berekenen van belastinge­n’. Als dat bedrag zonder duidelijke reden stevig afwijkt van uw vorige afrekening, doet u er goed aan om alles nog eens te overlopen.

Onderteken uw aangifte

Het is niet omdat u ook het allerlaats­te vak hebt ingevuld, dat uw aangifte klaar is. U moet ook uitdrukkel­ijk de aangifte onderteken­en en versturen. Niet vergeten: gehuwde of samenwonen­de partners moeten beiden de aangifte onderteken­en en verzenden.

Wees op tijd

En ten slotte: zorg dat uw aangifte tijdig binnen is. De papieren aangifte moet ten laatste op 30 juni in de bus van het scanningsc­entrum van Gent vallen. Taxonweb moet ten laatste op 16 juli finaal onderteken­d zijn. Als u een beroep doet op een mandataris om uw aangifte in te vullen, dan heeft die tot 22 oktober de tijd.

Zorg dat u niet te laat bent. U riskeert anders een administra­tieve boete van 50 tot 1.250 euro, en een aanslag van ambtswege. In dat geval maakt de fiscus uw aangifte op, en wordt de bewijslast omgedraaid, waardoor u mogelijk voordelen verliest.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium