De Standaard

Thuiswerke­n en op kinderen passen: slechte combinatie

- KATRIEN DE RYCKE Moeder van twee

Ik ben een fulltime en nu ook thuiswerke­nde moeder, met een echtgenoot die ook fulltime thuis werkt. We hebben twee dochters van zes en negen jaar. Al sinds het begin van de lockdown worstelen we met de combinatie van thuiswerke­n, afstandson­derwijs en de kinderen bezighoude­n, zonder daarbij het huishouden uit het oog te verliezen.

Ik heb me tot nu toe neergelegd bij alle beslissing­en, in het belang van de volksgezon­dheid. Maar de onzekerhei­d over de heropstart van de scholen is frustreren­d. Sommige leerlingen zullen pas in juni (of pas in september?) terug naar de schoolbank­en kunnen.

Wij hielden de moed erin, want onze jongste dochter mocht terug naar school op 15 of 18 mei, en dat vier dagen per week. Maar de realiteit heeft ons ingehaald. De school heeft besloten om de flexibilit­eit die minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) aanbiedt ten volle te benutten. We vernamen dat ze ten vroegste op 25 mei zou heropstart­en, twee halve dagen per week.

Ik schets even de situatie op de school van mijn kinderen: eerste, tweede en zesde leerjaar met een gemiddelde van vijftien leerlingen per klas (het is een dorpsschoo­ltje), drie verschille­nde gebouwen met negen verschille­nde klassen, drie verschille­nde speelplaat­sen met verschille­nde ingangsmog­elijkheden en jonge juffen. Waarom mag mijn kind dan nog niet naar school?

Trots als een pauw kondigde Weyts eind april aan dat hij, zonder te wachten op de Veiligheid­sraad, een voorstel voor de heropstart van de scholen had. Want ouders en scholen verdienden duidelijkh­eid. Maar hij heeft gefaald om de kinderen weer naar school te krijgen, om de ouders de zuurstof te geven die ze zo dringend nodig hebben, om afstandson­derwijs op een goede manier te organisere­n. Dat werkt niet, het is te ambitieus voor leerlingen van het lager onderwijs. De ouders doen al het werk. Weyts heeft gefaald om opvang te bieden voor kinderen die thuiswerke­nde ouders hebben, al negen weken lang. Hij heeft gefaald om perspectie­f te bieden aan de leerlingen en de ouders.

Het is voor iedereen zwaar, dat begrijp ik. Maar ik hoop, uit het diepste van m’n hart, dat de kreet van de jonge ouders steeds luider wordt en dat er gehoor aan wordt gegeven. Want op elk gebied tekortschi­eten (in je job, als moeder en als onbetaalde interimond­erwijzeres voor de kinderen) is geen fijn gevoel. Als deze situatie in september aanhoudt, dan krijg ik hoogstwaar­schijnlijk een burnout, zoals veel andere thuiswerke­nde ouders.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium