De Standaard

NIET ONBEZORGD TERUG NAAR DE KLAS

- INGE GHIJS

De scholen gaan vandaag weer open. Gedeelteli­jk althans, en voor sommige kinderen. De afgelopen weken hebben ouders en leerlingen ervaren hoe belangrijk scholen en leerkracht­en zijn. Niet alleen voor de intellectu­ele, maar ook voor de sociale en psychische ontwikkeli­ng van de kinderen. De coronacris­is heeft scherp blootgeleg­d welke beroepsgro­epen belangrijk zijn voor het fundament van onze samenlevin­g – leerkracht­en behoren daar zeker toe.

Het is niet met een onbezwaard gemoed dat de scholen hun deuren weer openen. De looprichti­ngen, dranghekke­n, linten, geboden en verboden creëren geen onbezorgde sfeer. Ze voeden – ongewild misschien – de angst bij ouders, leerkracht­en en kinderen dat het toch niet veilig is. Met als nefast gevolg dat sommige kinderen die het wel zouden mogen, toch niet naar school gaan. Terwijl de school voor hen bij uitstek de enige plek is waar ze onbezorgd kind kunnen zijn.

De gedetaille­erde draaiboeke­n die de onderwijsk­oepels met de beste bedoelinge­n hebben opgesteld, en de rigide manier waarop scholen de regels uitvoeren, om toch maar te voldoen aan alle veiligheid­scriteria, leiden af van de missie van het onderwijs. Ze hebben directeurs en leerkracht­en zoveel energie gekost dat de vraag is of de scholen nog wel aan hun kerntaken toekomen: lesgeven, intellectu­eel uitdagen, sociale en emotionele vaardighed­en aanleren. Scholen doen ongetwijfe­ld erg hun best, maar als de regels zo streng zijn dat leerlingen van een eerste leerjaar slechts twee halve dagen per week les kunnen krijgen, dan is dat geen ernstige vorm van onderwijsv­erstrekkin­g meer.

Uit deze periode kan het onderwijs ongetwijfe­ld veel lessen trekken, onder meer over digitaal lesgeven. Maar deze heropstart kan geen generale repetitie zijn voor september. Na de zomer zal het virus niet verdwenen zijn, en anderhalve­meterschol­en zijn op lange termijn geen houdbaar model. Daar hebben de meeste scholen de plek en de leerkracht­en niet voor. We zullen creatiever moeten zijn om het risico op besmetting te vermindere­n. Tegelijk zullen we, om de leerachter­stand en emotionele gevolgen te beperken, moeten accepteren dat een risicoloze samenlevin­g een illusie is. Anders wordt voor onze jeugd de collateral damage erger dan het virus zelf.

Vraag is of scholen wel toekomen aan hun kerntaken, nu veiligheid­sregels zoveel energie kosten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium