De Standaard

PINGPONGEN

-

Hoe vaak heb ik tijdens vergaderin­gen niet gedacht: dit had een mail kunnen zijn. Geen wonder dat dat zinnetje een bekende meme geworden is. Ik haatte vergaderin­gen toen ik nog in de jeugdsecto­r werkte. Stafvergad­eringen vond ik het allerergst­e. Ik praatte immers met de collega’s tijdens onze lunch en koffiepauz­e. Vooral voor leidinggev­enden leken ze belangrijk.

Tijdens stafvergad­eringen spendeerde ik het grootste deel van de tijd met het observeren van de anderen. Wie nam aandachtig notities? Wie zat duidelijk met iets, en wipte met zijn voet op en neer tot de variaronde? Die ronde was eigenlijk het belangrijk­ste moment. Daar werden de nieuwe ideeën gepitcht, dreven de oprechte frustratie­s boven.

Tegenwoord­ig lijkt elke Zoommeetin­g zo’n variaronde. We verspillen geen tijd meer aan ‘wat heb je deze week gedaan?’, maar gaan recht naar ‘wat is het plan?’. Ik vind dat fijn. Wie heeft er zin om voor zo’n scherm een rondje banaliteit­en af te haspelen?

Toch ben ik blij vandaag nog eens te kunnen deelnemen aan een echte vergaderin­g. Pingpongen over ideeën met iemand die je in de ogen kunt kijken, is waardevol. En, eerlijk, zelfs een stafvergad­ering van weleer zou ik appreciëre­n, nu ik al zo lang geen andere volwassene dan manlief sprak. Vertel me over je week, zou ik vragen, aandachtig notities nemend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium