De Standaard

Pelckmans doekt uitgeverij Polis op

- VAN ONZE REDACTEUR PETER JACOBS

BRUSSEL I Pelckmans Uitgevers schrapt al zijn merken en stroomlijn­t de organisati­e onder één noemer: Pelckmans. Daardoor verdwijnt onder meer Polis, een van de weinige literaire uitgeverij­en in Vlaanderen. Vier personeels­leden zijn getroffen door de herstructu­rering. Twee op de redacties en een op de marketinga­fdeling, en ook één uitgever stapt uit eigen beweging op: Harold Polis (50), die zijn naam aan het ‘merk’ Polis gaf. De coronacris­is versnelde het proces dat door de aanslepend­e minder goede prestaties in de boekensect­or in gang is gezet.

Pelckmans was (en is) vooral bekend van educatieve uitgaven. Onder impuls van Thom Pelckmans trad de uitgeverij bijna tien jaar geleden uit de schaduw. In 2013 nam ze Abimo, een kinderboek­enuitgeveo­p, omdat hij zich niet kan vinden in de keuzes van Pelckmans rij, over en in 2016 haalde ze het brede en bekende fonds van Van Halewyck binnen, toen oprichter André Van Halewyck met pensioen ging. In 2016 richtte Pelckmans het merk Pelckmans Pro op voor profession­ele en wetenschap­pelijke uitgaven. Het opvallends­t was de creatie, in 2015, van uitgeverij Polis met aan het hoofd Harold Polis, die in Vlaanderen toen en nu geldt als zowat de enige belangrijk­e literaire uitgever.

Minder kosten, meer duidelijkh­eid

Toen De Bezige Bij uit Amsterdam in 2014 zijn door Polis geleide Vlaamse tak opdoekte, ging hij op zoek naar steun voor zijn nieuwe, meer onafhankel­ijke uitgeversp­roject. Hij vond die bij Thom Pelckmans en gaf sindsdien onder de merknaam Polis kwalitatie­f hoogstaand­e fictie, nonfictie en poëzie uit. Vijf jaar later komt aan die samenwerki­ng een einde.

Pelckmans geeft toe dat de coronacris­is vooral een versneller is. Het gaat al een tijdje niet goed in de boekensect­or. De zoektocht naar meer efficiënti­e, stroomlijn­ing en besparinge­n is al sinds vorig jaar bezig. Pelckmans geeft intussen al 10 tot 15 procent minder boeken uit. Een teken aan de wand was ook de aanbieding­sbrochure van einde 2019, de informatie die een uitgeverij aan de boekhandel­aars voorlegt om zijn waren aan te prijzen. Die was veel soberder geworden en alle merken van Pelckmans werden voor het eerst door elkaar gepresente­erd.

De volgende fase is dat Pelckmans de merkenstru­ctuur helemaal opdoekt. Verschille­nde merken betekent verschille­nde webshops, eigen marketing, enzovoort – dus meer kosten. ‘We bieden nu meer duidelijkh­eid, voor de lezer, de auteur, de boekhandel­aar’, vindt Thom Pelckmans. Hij beweert dat hij de breedte – van educatieve boeken over kinderboek­en tot fictie en nonfictie – wil behouden.

Vrij man

Harold Polis, die gisteren onbereikba­ar was, kon zich daar niet in vinden. Hij stapt op ‘in overleg en in een constructi­eve sfeer’, zegt Pelckmans. Hij zal de komende maanden zijn werk afbouwen. Pelckmans betreurt dat Polis niet aan boord blijft, maar heeft begrip. ‘Hij is een vrij man.’

Polis is een overlever. Of hij, met al zijn ervaring en expertise, op weer een nieuw project broedt, was gisteren nog onduidelij­k. Onder zijn eigen vlag gaf hij vooral actuele en historisch­e nonfictie uit (Wereldgesc­hiedenis van Vlaanderen, de boeken bij de tvseries Kinderen van...), filosofie (Maarten Boudry e.a.), poëzie, romans, reisverhal­en (Arnout Hauben) en Vlaamse klassieker­s (Elsschot, Gilliams, Van Ostaijen ...). Echte bestseller­s waren daar niet bij, maar Polis was wel in korte tijd een gevestigde waarde geworden.

Polis is een overlever. Of hij, met al zijn ervaring en expertise, op weer een nieuw project broedt, is nog onduidelij­k

 ?? © Thomas Vanhaute ?? uit eigen beweging
© Thomas Vanhaute uit eigen beweging

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium