De Standaard

Helft blijft in eigen bubbel

De ‘regel van vier’ heeft niet automatisc­h tot meer sociale contacten geleid. De helft van de bubbels heeft nog geen andere bubbel ontmoet.

- VAN ONZE REDACTRICE KUBRA MAYDA

BRUSSEL I Sinds 10 mei mag een huishouden thuis tot vier personen ontvangen. Maar niet iedereen heeft al gebruikgem­aakt van de sociale versoepeli­ng. ‘De verwarring en de keuzestres­s die de maatregel met zich meebracht, kunnen tot terughoude­ndheid geleid hebben’, zegt Koen Pepermans, faculteits­directeur Sociale Wetenschap­pen aan de UAntwerpen. ‘43 procent van de deelnemers aan onze bevraging vond niet kiezen uiteindeli­jk de beste keuze.’ Ook in de motivatieb­arometerst­udie van de UGent gaf 41 procent van de deelnemers aan dat ze ‘veel’ tot ‘erg veel’ spanning voelden bij het kiezen.

De helft van de 2.200 deelnemers aan de studie van de UGent geeft aan dat ze nog geen contact had met een andere bubbel. De andere helft heeft wel met één of meer bubbels afgesproke­n op Moederdag. 12 procent van de deelnemers is met twee bubbels in contact gekomen, 3 procent met meer dan twee bubbels. De groep van 18 tot 35 jaar brak vaker uit haar bubbel.

Weinig vertrouwen

‘Vooral wie zich uit volle overtuigin­g aan de maatregele­n houdt, ziet vrijwillig van de mogelijkhe­id af’, zegt Maarten Vansteenki­ste, ontwikkeli­ngspsychol­oog aan de UGent.

De overgrote meerderhei­d van de Belgen gelooft niet dat andere mensen de regel van vier correct (zullen) naleven. Slechts 15 procent van de 83.000 deelnemers aan de coronastud­ie van de UAntwerpen heeft vertrouwen in zijn medeburger. ‘Hoe jonger de deelnemer, hoe pessimisti­scher tegenover de andere’, zegt Pepermans.

De respondent­en zijn wel positiever over hun eigen gedrag. De helft van de jongeren denkt het te kunnen volhouden. Bij de oudere leeftijdsg­roepen is dat 80 procent.

Uit de Antwerpse studie blijkt ook dat 80 procent van de deelnemers niet van plan is om in mei al te shoppen. Vanaf augustus ziet de helft dat wel zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium