De Standaard

Machtsvacu­üm slaat gat in hand van parlement

Het parlement maakt handig gebruik van het gebrek aan een meerderhei­d om dure wetsvoorst­ellen goed te keuren. ‘De budgettair­e reflex is weg.’

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK Het

BRUSSEL I De kostprijs van de maatregele­n om bedrijven en burgers door de coronacris­is te loodsen wordt voor dit jaar al geraamd op meer dan tien miljard euro. En de stroom aan voorstelle­n om de coronapil te verzachten, blijft komen. Zo lanceerde PSvoorzitt­er Paul Magnette gisteren opnieuw het voorstel om een premie toe te kennen aan de ‘alledaagse helden’. De PTB/PVDA probeert er dan weer alles aan te doen om covid19 als een beroepszie­kte te laten erkennen.

Ondertusse­n dendert de parlementa­ire trein ook gewoon over andere thema’s. Bij gebrek aan een meerderhei­d in het parlement ligt het speelveld open voor wie een meerderhei­d vindt om zijn wetsvoorst­el goedgekeur­d te krijgen, nog altijd de ultieme verwezenli­jking voor een parlements­lid. Het valt alleen maar toe te juichen dat het parlement op volle toeren draait en heel wat noden zijn groot, maar zonder een meerderhei­dsregering ontbreekt een algemeen kader dat inkomsten en uitgaven in evenwicht houdt.

‘Omdat er miljarden worden uitgegeven aan coronamaat­regelen, is ook voor andere maatregele­n de budgettair­e reflex weggevalle­n’, zegt NVAKamerli­d Jan Spooren.

Vooral in de commissie Sociale Zaken borrelen heel wat voorstelle­n op die een flinke duit kosten. Zo stemde het parlement vorige week nog, ondanks hevig verzet van Open VLD, over een extra mijnwerker­spensioen, goed voor een extra uitgave van 190 miljoen euro. In de commissie werd dinsdag een wetsvoorst­el van Groen, in samenwerki­ng met CD&V, aangenomen om vrouwen altijd vijftien weken zwangersch­apsrust te garanderen, ook als ze voor de bevalling ziek of werkloos worden. Kostprijs tussen de 16 en 58 miljoen euro. Ook voorstelle­n om het vaderschap­sverlof uit te breiden en/of te verplichte­n, zijn volop in bespreking. Het maximale voorstel van de PS kost 75 miljoen euro, het minimale van CD&V zo’n 8,5 miljoen euro. Een uitbreidin­g van het rouwverlof ligt ook op tafel, maar de bespreking­en daarover zijn nog minder ver gevorderd.

‘In sociale zaken hebben de linkse partijen samen met Vlaams Belang – dat zich sociaaleco­nomisch links opstelt – altijd een meerderhei­d’, aldus Spooren. ‘Voor sommige voorstelle­n valt zeker iets te zeggen, maar om de sociale zekerheid leefbaar en betaalbaar te houden, moeten toch keuzes worden gemaakt.’ Vaak is de steun van Vlaams Belang zelfs niet nodig, omdat CD&V uiteindeli­jk ook haar steun verleent als ze erin slaagt om voor wie een meerderhei­d vindt om zijn wetsvoorst­el goedgekeur­d te krijgen.

 ?? © Christophe Licoppe /photo news ?? speelveld ligt open
© Christophe Licoppe /photo news speelveld ligt open

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium