De Standaard

‘In sociale zaken hebben de linkse partijen samen met Vlaams Belang altijd een meerderhei­d’

-

de omvang en kostprijs van de maatregel te temperen. ‘Maar er zijn ook wetsvoorst­ellen die we tegenhoude­n’, zegt Nahima Lanjri, die voor CD&V in de commissie Sociale Zaken zit. ‘Zo vinden we het PSvoorstel om kunstenaar­s bovenop hun werklooshe­idsuitkeri­ng onbeperkt te laten bijverdien­en veel te verregaand.’ Aan sommige voorstelle­n wordt een coronatwis­t aan gegeven om ze hoogdringe­nd in het parlement te kunnen indienen, waarna dan de tijdelijkh­eid uit de maatregel wordt gehaald.

Grote dossiers

Maar niet alleen in de commissie Sociale Zaken wordt de portemonne­e opengetrok­ken. Zo probeert GroenKamer­lid Stefaan Van Hecke tegen de zomer een uitbreidin­g van de proDeorege­ling in justitie goedgekeur­d te krijgen. Er is een ruime consensus dat daar ‘iets’ moet gebeuren. De uitbreidin­g, zoals Van Hecke die ziet, kost 209 miljoen euro. ‘Daaraan is een grote nood en zeker in deze coronatijd­en zullen heel wat mensen met arbeids of huurgeschi­llen zich

moeilijk een advocaat kunnen veroorlove­n’, zegt Van Hecke. ‘Maar ik begrijp ook perfect dat alles budgettair verteerbaa­r moet blijven, dus is het misschien een goed idee om dit stapsgewij­s in te voeren.’ Hij werkt momenteel in die zin een voorstel uit en hoopt zo dan ook CD&V te kunnen verleiden.

‘Door de coronacris­is zijn we verplicht om serieus te spenderen, maar wat niet absoluut noodzakeli­jk is, proberen we toch wat onder controle te houden’, zegt CD&Vfractiele­ider Servais Verherstra­eten.

Maar hoe langer het machtsvacu­üm in het parlement duurt, hoe groter de kans wordt dat de echt grote dossiers op tafel zullen komen. Er ligt al een voorstel van de PS en de PTB op tafel om de uitkeringe­n op te trekken tot op het niveau van de Europese armoedegre­ns. Het Rekenhof moet nog becijferen hoeveel dat voorstel zou kosten, maar eerdere berekening­en kwamen toch al uit boven één miljard. En niemand twijfelt eraan dat het minimumpen­sioen van 1.500 euro vroeg of laat opduikt.

JAN SPOOREN Kamerlid NVA

MERYAME KITIR Fractielei­der SP.A

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium