De Standaard

Groen-blauwe hoogspanni­ng geeft vonken in Senaat

- VAN ONZE REDACTEURS PETER DE LOBEL MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Vanochtend richt de Wet straat haar blik nog eens op de Senaat. Ex voorzitste­r van Ecolo Zakia Khattabi probeert er voor de tweede keer benoemd te worden tot rechter bij het Grondwette­lijk Hof, nadat ze in januari geen tweederde meerderhei­d achter zich gekregen had. Ook nu ziet het er niet goed uit voor de Frans talige groenen. De NVA en Vlaams Belang zijn bij de geheime stemming zeker tegen, ook de MR geeft aan haar kandidatuu­r niet genegen te zijn. Bij Open VLD en CD&V klinken eveneens kritische geluiden.

MRvoorzitt­er GeorgesLou­is Bouchez zegt dat hij niet tegen Khattabi of Ecolo wil stemmen, wél tegen de manier waarop Eco lo de arm van de Senaat probeert om te wringen. Mogelijk speelt er nog iets anders. De animositei­t tussen Ecolo en de MR bij voorbeeld, die tijdens de lockdown alleen maar toegenomen is. Bij een debat begin mei op RTL gingen Bouchez en Ecoloco voorzitter JeanMarc Nollet elkaar ei zo na te lijf.

Nollet en zijn partij steunen nochtans de regering van Sophie Wilmès (MR) en haar volmachten. In een interview met Le Soir, begin april, klonk het nog dat ‘Sophie Wil mès fait le job’ en dat het ‘een goede zaak is dat zij aan de knoppen zit’. Maar dat weerhoudt Nollet er niet van om haar aan te vallen op haar mondmasker­beleid – ‘met vijf of zes verschille­nde ministers, elke week is er een andere verantwoor­delijke!’ Ook in de wekelijkse superkern maakt de ‘hardnekkig­e en ongeduldig­e’ Nollet geen vrienden. Die typering komt trouwens van een partijgeno­ot.

Bij de MR begon het helemaal te knette ren toen Ecolo de beslissing­en van de Nati onale Veiligheid­sraad van 24 maart op de korrel nam om eerst de bedrijven en de winkels perspectie­f te bieden, en daarna pas ‘de mensen’. Ecolo maakt nochtans deel uit van drie regeringen die rond de tafel zaten. Resultaat: waar de MR in januari nog zijn best deed om Khattabi aan de nodige stemmen te helpen, klinkt het nu dat het ‘geen zin heeft om Nollet een cadeau te doen’. Aan Vlaamse kant grijpt de NVA elke kans te baat om te pluggen dat ‘met die groenen onmogelijk samen te werken valt’. Het groene meervoud slaat op Groen én Ecolo.

Groene budgetten gered

Maar klopt dat wel? Want de werkrela ties tussen de groene ministers en hun col lega’s in de Waalse regering, de Brusselse regering en de Franse Gemeenscha­psrege ring zijn goed. Dat de Ecoloexcel­lenties over zowat alles moeten terugkoppe­len naar Nollet voor er iets beslist kan worden, werkt sommigen in de Waalse regering da nig op de heupen, dat wel. En de soap over het prosumente­ntarief, waarbij de eige naars van zonnepanel­en een bijdrage moe ten betalen voor de energie die ze op het net zetten, leidde tot hoogspanni­ng tussen de liberalen en de groenen, dat ook. Maar na veel gepalaver werd een compromis gevonden waarbij 200miljoen gemoeid is, iedereen minimaal gezichtsve­rlies lijdt, de Walen met zon nepanelen deels gecom penseerd worden en de zaak toch verkocht kan worden als een stimulans om de energietra­nsitie te versnellen. Faut le faire.

Zelfs de groene bud getten houden redelijk stand. Even zag het er naar uit dat de klimaat ambities van de Waalse regering het kind van de coronareke­ning zouden worden in Wallonië. Het voorziene transitieb­udget van 350 miljoen euro werd onmiddelli­jk ge heroriënte­erd naar allerhande corona maatregele­n. Maar na pittige onderhande lingen werd uiteindeli­jk beslist om 100 mil joen euro toch groen te houden. Ook een pakket van 400 miljoen voor de isolatie van gebouwen en investerin­gen in zachte mobiliteit de komende jaren werd bevestigd.

Dat JeanLuc Crucke (MR) minister van Begroting is, helpt. In de prosumente­n discussie stond hij pal achter zijn voorzitter, maar hij is ook de groenste liberaal van de regering. ‘Als er brand is, moet je blussen. Maar de relance zal groen zijn, dat is de enige weg. De klimaatcri­sis lijkt nu verder weg dan covid19, maar is vele malen erger. Wie nu de ogen sluit, krijgt over tien jaar de rekening gepresente­erd.’

Iedereen wil solidarite­it

Ook in het federale parlement worden de groenen niet als melaatsen bekeken. Ze wisten een meerderhei­d op de been te krijgen om nietbegele­ide jongeren weg te halen uit Griekse vluchtelin­genkampen, kregen steun van de socialiste­n én de NVA om 12 miljoen extra vrij te maken voor slachtoffe­rs van energiearm­oede en koppelden samen met de MR strakke voorwaarde­n aan staatssteu­n voor bedrijven.

Zegt dat iets over hun kansen om in de federale regering te komen? ‘Het toont in ieder geval wat er mogelijk is als partijen willen samenwerke­n’, zegt Groenfract­ieleider Kristof Calvo. Voor groene thema’s is de ‘inhoudelij­ke omgeving verbeterd’, zegt hij, onder meer door de impuls van Europa. ‘Dat biedt kansen. Vooral omdat door corona veel inhoudelij­ke taboes sneuvelen. Er zijn nog nooit zoveel voorstande­rs van solidarite­it geweest. Maar wat in het parlement gebeurt, is nog geen preformati­e.’

Toch mag je er gif op innemen dat wat vandaag in de Senaat gebeurt, daar wél een impact op zal hebben. En dan vooral de reactie van Ecolo, als het ook deze keer niet lukt voor Khattabi.

‘De relance kan alleen maar groen zijn. De klimaatcri­sis lijkt verder weg dan covid19, maar is vele malen erger’ JEANLUC CRUCKE (MR)

Waals minister van Begroting

 ?? © photo news/belga ?? begin mei nog ei zo na met elkaar op de vuist.
© photo news/belga begin mei nog ei zo na met elkaar op de vuist.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium