De Standaard

Mondmasker verplicht in Brugse musea

- Pieta, Rijnland of Utrecht (ca. 1400).

Vanaf maandag mag u weer een museum bezoeken van de Nationale Veiligheid­sraad. De regels zijn strikt: vooraf moet u een ticket reserveren, de norm is contactloo­s betalen en bezoeken in groep mogen nog niet (wel per ‘bubbel’ of individuee­l). De musea zullen werk maken van een vast te volgen traject, het personeel kijkt toe op het naleven van de afstandsre­gels en de musea voorzien zeep en handgel.

Maar het staat de musea vrij om extra regels op te leggen. En dat gebeurt hier en daar ook. De Brugse musea zullen bijvoorbee­ld mondmasker­s voor het publiek verplichte­n. In een eerste fase gaan alleen het Gruuthuse en het Groeningem­useum open. ‘Wie er geen heeft, zal er een kunnen kopen aan de kassa’, zei Nico Blontrock (CD&V), schepen van Cultuur, gisteren in ‘Het Nieuwsblad’. In Antwerpen hoeft het níét, maar de medewerker­s van bijvoorbee­ld het MAS en Red Star Line museum zullen wel mondmasker­s dragen. Ook de Gentse musea zullen geen mondmasker­s verplichte­n, tenminste zolang de Nationale Veiligheid­sraad dat niet doet.

De situatie in Brussel lijkt iets ingewikkel­der. Een algemene verplichti­ng voor het dragen van een mondmasker is er niet. Toch voeren sommigen, zoals Bozar, het in.

Goed kijken op de websites van de musea is de boodschap. En wie echt op veilig wil spelen, neemt misschien best altijd een masker mee. (evg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium