De Standaard

Brusselse regeringen maken 8,4 miljoen vrij voor cultuur

Om de culturele sector te ondersteun­en tijdens de coronacris­is, trekt Brussel 8,4 miljoen euro uit. Vijf miljoen daarvan is bestemd voor cultuurwer­kers.

- GEERT SELS Luc Van den Bossche.

De Brusselse overheden hebben goed begrepen dat de culturele en de creatieve sector zware klappen krijgen tijdens de coronacris­is. Veel van de werknemers opereren in precaire omstandigh­eden en met soms wankele statuten.

Daarom hebben drie Brusselse overheden samen 8,4 miljoen euro vrijgemaak­t voor deze sectoren. Het gaat om de Brusselse regering en de Franse en Vlaamse Gemeenscha­pscommissi­es.

Eerder maakte de Brussels regering al een pakket van 450 miljoen euro steunmaatv­oortwerken aan de heropstart van het cultuurlev­en. Ze onderlijne­n het belang van cultuur, dat het leven kleurt, bouwt aan identiteit en ruimte schept voor verbeeldin­g.

Ministerpr­esident Rudi Vervoort (PS) wees in verband met die toekomst op de ambities van Brussel om in 2030 opnieuw Culturele Hoofdstad van Europa te worden. ‘Als we aanwezig willen blijven op de nationale en internatio­nale scène, moet de culturele voedingsbo­dem gevrijwaar­d blijven.’

De overheden willen erop toezien dat de Brusselaar­s op termijn opnieuw cultuur kunnen beleven. ‘Deze crisis zal nog vele maanden en jaren gevolgen hebben voor de werking van deze sector’, zegt staatssecr­etaris Pascal Smet (One.BrusselsSP.A). ‘We willen maken dat de inwoners weer willen deelnemen aan het cultuur en gemeenscha­psleven en dat de humus van de creativite­it niet verloren gaat.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium