De Standaard

De popcorn staat klaar

Om films op te nemen is het wellicht wachten tot we weer mogen voetballen, maar de cinema’s hopen op een voorzichti­ge terugkeer in juni. Christophe­r Nolan moet de zomer maken.

- JEROEN STRUYS

‘We zouden in België graag heropenen tegen 15 juni’, zegt Eddy Duquenne, ceo van Kinepolis. Niet zonder te benadrukke­n dat de beslissing toekomt aan de experten en de overheid. ‘Juni is, met de examenperi­ode, altijd een kalmere periode in de cinema. Dat laat toe om te proefdraai­en op beperkte capaciteit, bijvoorbee­ld met maximaal 30 tot 40 procent van de zitjes.’

Alle 111 cinema’s van Kinepolis wereldwijd zijn gesloten. In Nederland is er wel een vooruitzic­ht: daar mogen de cinema’s vanaf 1 juni dertig bezoekers per voorstelli­ng binnenlate­n en vanaf 1 juli honderd. Een idee dat geen voorstande­rs heeft in ons land: een percentage houdt beter rekening met het verschil in omvang tussen arthouseza­al en multiplex.

Geen snoepwinke­l

Opvallend is dat arthouseci­nema’s en Kinepolis aan eenzelfde zeel trekken. Iedereen wil nu eindelijk een datum in het vooruitzic­ht, maar is ook op zijn hoede om te vroeg te openen. De maanden april tot juni zijn altijd zwakker qua publieksop­komst; veel erger zou zijn om (opnieuw?) te sluiten in het najaar.

Een inloopperi­ode eind juni om dan volop te draaien in juli is een terugkeren­d refrein. Al staat niet iedereen te springen om zijn cinema te openen als er geen opwindende affiche is. Zeker de Amerikaans­e spelers zijn niet geneigd films uit te brengen als de bioscopen niet op volle toeren draaien. Wereldwijd heeft de filmwereld alle hoop gericht op Tenet van Christophe­r Nolan. Warner blijft moedig vasthouden aan 17 juli – ook Nolans kaskrakers Inception, The dark knight en Dunkirk werden gelanceerd rond die datum. Vervolgens zouden de Disneyfilm

Mulan eind juli en Wonder woman 1984 augustus de zomer moeten maken.

Het blijven grote gokken. Niet voor niets stelde Sony de Bondfilm No time to die uit naar het najaar, maar mogelijk zelfs naar volgend jaar. Als je film 200 miljoen dollar kostte (zoals Tenet) of 250 (zoals No time to die), dan haal je dat budget niet op met slechts gedeelteli­jk geopende cinema’s.

De Federatie van Cinema’s van België (FCB) heeft een lijst voorwaarde­n opgesteld om cinema’s te heropenen op een veilige manier. De Kinepolis zal zijn zo belangrijk­e snoepwinke­l sluiten, maar je zal je popcorn online kunnen bestellen, zodat die voor je klaarstaat aan de zaal.

Openluchtv­ertoningen

in

Vraag blijft of het publiek bereid zal zijn om samen in een donkere zaal te zitten. Een antwoord daarop zoekt de Leuvense Cinema Zed bij vertoninge­n in openlucht, met een aangepaste versie van hun jaarlijks terugkeren­d concept Zomerfilms. Niet onbelangri­jk: de kosten daarvan worden gedragen door de stad Leuven, die zelf vragende partij is om ontspannin­g te voorzien voor de inwoners die deze zomer mogelijk gedwongen in eigen stad doorbrenge­n.

Kinepolis heeft het voordeel dat het van de meeste complexen in Europa en de VS ook eigenaar is van het vastgoed – alleen in Canada worden de cinema’s veelal gehuurd. Dat maakt dat de kosten bij gesloten deuren niet blijven oplopen. Daar knelt het schoentje onder andere voor de Gentse arthouseci­nema Sphinx. ‘We hopen alsnog tot een akkoord te komen met de eigenaar van het pand, maar voorlopig vangen we daar bot’, zegt Patrick Deboes. ‘Stilaan beginnen we ons af te vragen of we nog uit dit dal raken.’

De cinema krijgt subsidies van de stad Gent, van het Vlaams Audiovisue­el Fonds (VAF) en Europa. ‘Maar dat maakt slechts 10 procent van onze omzet uit. Daarmee houd je je zaak niet recht.’

Cowboys

Het lijkt wel zeker dat het nog een pak langer zal duren eer er weer films in ons land mogen worden opgenomen. Het VAF heeft de maatregele­n versoepeld zodat producente­n sneller aan toegezegde middelen kunnen. Dat laat toe aan regisseurs, producente­n en scenariste­n om nu volop te focussen op het schrijven.

De vereniging­en van producente­n, regisseurs en acteurs hebben een protocol van intussen 70 bladzijden opgesteld om een covidvrije filmset te garanderen. Daarin staat bijvoorbee­ld beschreven dat makeuparti­esten maskers moeten dragen. Mogelijk zal een veiligheid­sadviseur op de set moeten zijn.

‘We willen vermijden dat cowboys de boel verpesten voor de rest’, zegt Jin Berghmans van de Unie van Regisseurs. Een film opnemen op een anderhalve­meterset lijkt onmogelijk. ‘We rekenen erop dat we pas kunnen herbeginne­n wanneer ook contactspo­rten weer zijn toegelaten. Als voetbalwed­strijden weer kunnen, dan ook film en tvopnames.’

Als je film 200 miljoen dollar kostte, dan haal je dat budget niet op met slechts gedeelteli­jk geopende cinema’s

 ?? © rr ?? Weinigen staan te springen om te heropenen zonder spannende affiche. Alle hoop is gericht op ‘Tenet’ van Christophe­r Nolan.
© rr Weinigen staan te springen om te heropenen zonder spannende affiche. Alle hoop is gericht op ‘Tenet’ van Christophe­r Nolan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium