De Standaard

Hoe een meter zeeschuim vijf surfers fataal werd

Kwamen de vijf ervaren surfers in Schevening­en om het leven omdat er te veel algen in het water zitten? Of was het de wind?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

maken. Dat was een opvallend moment van nationale trots. In de supermarkt zag ik niet één iemand die er geen aanhad.’ Maar Tsjechië is, evenmin als België, een land van kadaverdis­cipline: ook daar grepen burgers de toelating om te bewegen in open lucht aan om samen te scholen in parken. En net als in België was er kritiek voor veranderli­jke communicat­ie en een gebrek aan transparan­tie bij de regering. ‘De politici luisteren naar verschille­nde adviesorga­nen,’ zegt Loblova, ‘maar we weten vaak niet wie daar allemaal in zit.’ Niettemin kreeg zowel het Tsjechisch­e als het Slovaakse coronabele­id volgens een regionaal onderzoek eind vorige maand het vertrouwen van meer dan zestig procent van de gepeilde burgers. In Hongarije, Polen en Bulgarije bleef het vertrouwen­speil steken rond de helft.

Drivethrou­ghtesttent­en

Nu in verschille­nde landen het openbare leven stap voor stap herneemt en grensopeni­ngen dichterbij komen, groeien zowel de uitdaginge­n als potentiële verschille­n tussen landen. Tsjechië loopt opnieuw voorop, met een vijfstappe­nplan voor de ontspannin­g van maatregele­n, een contact tracingapp en een legertje menselijke contactond­erzoekers. Inzake uitgevoerd­e tests overtroeft het landen als Hongarije en Polen ruimschoot­s, ondanks hun vergelijkb­are situatie. Al kan een recente uitbraak onder mijnwerker­s in de Poolse regio Silezië een leerervari­ng worden. Autoriteit­en beloven die te bedwingen met behulp van drivethrou­ghtesttent­en en contactond­erzoekers. ‘Dat wordt het echte verhaal’, zegt Loblova. ‘Hebben deze landen de nodige capaciteit om uit een lockdown te komen? Dat vergt iets heel anders dan een lockdown afkondigen.’

BRUSSEL I Wat ging er maandagavo­nd mis voor de kust van Schevening­en? Het was even na 19 uur toen alarm werd geslagen bij de reddingsdi­ensten. Verschille­nde surfers waren in de problemen gekomen. Er stond weliswaar een harde wind en de golven waren woest, maar de surfers in het water waren ervaren. Ze hadden zelfs een reddingscu­rsus gevolgd. Toch kwamen ze niet meer boven water.

De reddingspl­oegen konden snel drie mensen uit het water halen, maar twee van hen konden al niet meer gereanimee­rd worden. Naar de lichamen van drie andere surfers was het langer zoeken. Voor hen kwam alle hulp te laat. Burgemeest­er Remkes van Den Haag sprak over een ‘wreed drama’. ‘De zee geeft en de zee neemt. Maar de manier waarop nu zo veel jonge levens zijn afgebroken, is ongekend wreed.’

Maar hoe kwam het dat zulke ervaren watersport­ers die ‘de plek als hun broekzak kenden’, verrast werden. Collegasur­fers die op het strand de redding volgden, merkten op dat er een bijzonder dikke schuimlaag op het water dreef. Waren de surfers hierdoor verrast?

Het schuim bemoeilijk­te ook het werk van de reddingsdi­ensten.

Waar kwam al dat schuim – volgens ooggetuige­n was het op sommige plaatsen zelfs een meter dik – plots vandaan? Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is een onderzoek begonnen.

Wie alles weet over het schuim, is bioloog Jeroen Wijsman. Hij doet al 25 jaar onderzoek naar mosselkwee­k in de Zeeuwse Delta. ‘Eigenlijk is het schuim een natuurlijk verschijns­el dat elk jaar in het voorjaar optreedt’, zegt hij. ‘Het gaat hier om een algensoort die in het voorjaar gaat bloeien. Phaeocysti­s heet ze officieel, in de volksmond wordt ze schuimalg genoemd.’

Mosselteel­t

Wijsman kent ze goed, omdat de mosselteel­t er veel last van heeft. Als de alg uitgebloei­d is, zakt ze naar de bodem van het water en haalt ze de zuurstof van de mosselen weg. De alg gedijt bij veel zon en bij veel nutriënten in het water. Zij voeden de algen. Dit jaar scheen ook in Nederland de zon heel veel. April 2020 was de zonnigste aprilmaand sinds het begin van de metingen in 1901.

Ook de nutriënten zitten overvloedi­g in het water. Het gaat om stikstof en fosfor. ‘Met het fosfor gaat het de goede kant op’, zegt Wijsman. ‘Door de verstrengd­e milieurege­ls komt er minder fosfor in de rivieren terecht.’ Maar het stikstof blijft een probleem. Net als België overtreedt Nederland al jaren de Europese normen. Het verkeer en de landbouw zijn de belangrijk­ste boosdoener­s. Er is ondertusse­n een actieplan dat het stikstof moet terugdring­en, maar dat moet nog uitgerold worden.

‘Schuimlaag zo dik door samenloop van omstandigh­eden: fellere algengroei door extra stikstof en warme aprilmaand, en de noordenwin­d’ JEROEN WIJSMAN

Bioloog

Toch ziet Wijsman het algenprobl­eem niet systematis­ch toenemen. ‘Waarom in Schevening­en plots zoveel schuim lag, is toch vooral een samenloop van omstandigh­eden. In februari heeft het veel geregend, waardoor veel stikstof versneld in het water kwam. Dat heeft de algenprodu­ctie dit jaar misschien vergroot.’

En dan was er nog de wind. Die kwam maandag uit het noorden, waardoor het schuim allemaal samenkwam tegen de pier, die dwars in de zee staat. Was de wind uit het westen gekomen, zoals dat vaker het geval is, was het schuim meer verspreid op het strand.

 ?? © ap ?? drinken op een terras. Foto: Praag.
© ap drinken op een terras. Foto: Praag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium