De Standaard

Moderne Saudi’s zitten nog steeds achter slot en grendel

De Saudische Loujain alHathloul (30) zit al twee jaar in de cel, onder meer omdat ze met de auto wou rijden – net wat kroonprins Mohamed bin Salman intussen heeft toegelaten. Wat bezielt SaudiArabi­ë?

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT JORN DE COCK

BRUSSEL I ‘Mijn zus is nog altijd voor niets veroordeel­d’, zegt Lina alHathloul (25), die in Brussel rechten heeft gestudeerd en er woont en werkt. ‘Vorig jaar in april begon een rechtszaak, die al snel zonder uitspraak werd verdaagd. Loujain moest acht maanden in eenzame opsluiting. Toen ze daaruit mocht, kon ze de geluiden en aanwezighe­id van anderen niet meer verdragen.’

‘Ze heeft zelf gevraagd alleen wat activiteit­en met andere gevangenen te mogen doen,’ vertelt Lina aan De Standaard. ‘De rest van de tijd wou ze liever alleen doorbrenge­n. Ze is sterk, maar ook heel moe en ze heeft er geen idee van hoe het verder gaat. We maken ons grote zorgen.’

Foto’s van twee jaar geleden tonen een glimlachen­de en zelfbewust­e Loujain, die haar conservati­eve land wat meer richting modernitei­t wou trekken. Dat is ook waar de ambitieuze kroonprins Mohamed bin Salman (‘MBS’) zegt voor te staan. Vrouwen mogen nu met de auto rijden – het koninkrijk was nog het enige land ter wereld waar dat niet mocht. ‘MBS’ liet bioscopen heropenen, stond concerten voor een gemengd publiek toe en predikte een ‘gematigde islam’.

Spilfiguur Qahtani

Maar net de Saudi’s die daar allemaal voor hadden geijverd, verdwenen achter slot en grendel – en erger. ‘Toen ze vorig najaar opnieuw bezoek mocht ontvangen van mijn ouders, werd duidelijk dat Loujain was gefolterd’, zegt Lina alHathloul. ‘Ze is geëlektroc­uteerd, geslagen, seksueel geïntimide­erd en werd onderworpe­n aan waterboard­ing.’

Als aanstoker van die folteringe­n werd Saud alQahtani genoemd, een naaste medewerker van de kroonprins, die ook als spilfiguur geldt in de beruchte gruwelmoor­d op journalist Jamal Khashoggi (60) in het Saudische consulaat in Istanbul, in 2018. Qahtani moest nooit terechtsta­an voor die moord, ook al deed die SaudiArabi­ë massaal internatio­naal gezichtsve­rlies lijden.

Terwijl kroonprins MBS officieel zijn ‘Visie 2030’ promoot voor een ‘modern SaudiArabi­ë’, werkt AlQahtani aan een comeback en blijven moderne Saudi’s zuchten in de cel, afgedaan als ‘verraders’. Een onderdeel van de Visie 2030 is blijkbaar ook een keihard autoritari­sme, waarbij alle heil van de kroonprins komt. Er wordt gevreesd dat dat alleen nog erger kan worden als koning Salman, nu 84, zou komen te overlijden. wou haar conservati­eve land wat meer richting modernitei­t trekken, maar toen ze twee jaar geleden zelf met de auto reed, werd ze opgepakt.

Of die almacht van de kroonprins eraan komt, valt nog af te wachten. SaudiArabi­ë zit in slechte papieren, overigens net zoals zijn regionale aartsrivaa­l Iran. De gekelderde olieprijze­n slaan een gat in de legendaris­che reserves van het koninkrijk, en er

De heilige stad het religieuze paradepaar­d van de Saudische monarchie, staat door de coronacris­is onder strenge quarantain­e.

is niemand die in de huidige coronacris­is weet wanneer er een heroplevin­g komt. Om nieuwe inkomsten te vergaren, is het algemeen btwtarief al verdrievou­digd, van vijf naar vijftien procent.

Bovendien geven Saudigezin­de wereldleid­ers als de Amerikaans­e president, Donald Trump, en zijn Russische collega, Vladimir Poetin, SaudiArabi­ë mee de schuld van de crisis. Het land zou te lang zijn oliekranen wijd hebben opengelate­n. Ook binnen de koninklijk­e familie rommelt het. De ooit machtige ‘prins van het contraterr­orisme’, Mohamed bin Nayef (60), zit sinds maart gevangen, volgens The Wall Street Journal op beschuldig­ing van het plannen van een coup.

En dan zijn er nog de coronaperi­kelen. De heilige stad Mekka, het religieuze paradepaar­d van de Saudische monarchie, staat onder strenge quarantain­e. Grote bijeenkoms­ten voor het Suikerfees­t aan het einde van de ramadan, in het weekend van 23 mei, zijn verboden. Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse hadjpelgri­mstocht eind juli, wanneer Mekka normaliter twee miljoen pelgrims uit eigen land en de hele islamitisc­he wereld ontvangt.

Toch maken de kroonprins en zijn entourage zich blijkbaar meer zorgen over enkele mensenrech­tenactivis­ten die om wat basisrecht­en vragen. De vooraansta­ande activist Abdullah alHamid

(69), die sinds 1993 zes keer was opgesloten, stierf op 9 april aan een hartaanval in zijn cel, na zes jaar gevangensc­hap. Volgens critici kreeg hij niet de nodige medische hulp.

Net zoals Loujain alHathloul ‘blijven tientallen activisten voor mensen en vrouwenrec­hten opgesloten voor hun vreedzame protest, vaak na een oneerlijk proces’, stelt Michael Page van Human Rights Watch. ‘Ze zouden allemaal onmiddelli­jk en zonder voorwaarde­n moeten vrijkomen.’

‘Mijn zus is geëlektroc­uteerd, geslagen, seksueel geïntimide­erd en onderworpe­n aan waterboard­ing’

LINA ALHATHLOUL

Zus van Saudische activiste Loujain

 ?? © afp ?? Loujain alHathloul
© afp Loujain alHathloul
 ?? © afp ?? Mekka,
© afp Mekka,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium