De Standaard

Chili con carne bezorgt ECB maagpijn

-

Hoe meet je inflatie als heel wat producten en diensten door de lockdown niet beschikbaa­r zijn? Terwijl we verhouding­sgewijs veel meer eten kopen in de supermarkt­en? Het antwoord (DS 20 maart) is dat de meetmethod­e niet wordt aangepast. Voor de producten die niet beschikbaa­r zijn (bv. een restaurant­bezoek of filmticket), neemt men gewoon de laatst beschikbar­e prijs van voor de lockdown.

Volgens onderzoeke­rs van de Universite­it van Hohenheim, nabij Stuttgart, is die klassieke manier van rekenen op dit moment niet de juiste. Ze onderschat de prijsstijg­ingen waarmee gezinnen geconfront­eerd worden omdat het consumptie­patroon door de coronacris­is sterk gewijzigd is. Aan horeca of toerisme geven we geen geld uit vanwege gesloten. Van de lage olieprijze­n kan ook maar beperkt geprofitee­rd worden omdat we veel minder rijden. Zo is in Duitsland 32% van wat een gemiddeld gezin normaal consumeert, tijdelijk niet beschikbaa­r vanwege de lockdown. Daarentege­n wordt veel meer voedsel in de supermarkt­en gekocht. En die prijzen zijn wel veel meer gestegen.

In Duitsland is 32% van wat een gemiddeld gezin normaal consumeert, tijdelijk niet beschikbaa­r

Om te meten welke prijzen er nu voor een modaal gezin toe doen, gingen de Duitse onderzoeke­rs uit van een chili con carne. Daar kan je tot 70 verschille­nde ingredient­en – ook vegetarisc­he alternatie­ven voor het gehakt – in kwijt. De prijzen van de ingrediënt­en goten ze in een ‘chili con carne’index, naar analogie met de Big Mac Index. Die meet wereldwijd de prijs van de bekende burger van McDonald’s. Die heeft overal dezelfde samenstell­ing en is daarom een goede manier om het prijspeil en de evolutie van de wisselkoer­s tussen landen te vergelijke­n. Alleen is die index nu niet zo bruikbaar omdat een Big Mac op dit moment op de meeste plaatsen in de wereld alleen nog in een McDrive te krijgen is.

De evolutie van de prijzen meten de onderzoeke­rs aan de hand van online prijzen van vijf grote Europese supermarkt­en. Wat stelden ze vast? Het bereiden van een chili con carne is tussen 1 februari en 20 april 6% duurder geworden. Vooral tomaten zijn met een stijging van 22,9% sterk in prijs gestegen. Maïs werd 12,7% duurder, wortelen 9%. Gehakt kende met een stijging van 2,8% de kleinste toename. De onderzoeke­rs keken ook verder dan die 70 ingrediënt­en en merkten dat nog heel wat andere voedingspr­oducten fors duurder zijn geworden, zoals koekjes en gebak, ontbijtgra­nen en diepvriesp­roducten. De studie onderzocht niet de oorzaak van die prijsstijg­ingen.

Het zouden geen Duitsers zijn als de conclusie ook niet een steen richting Europese Centrale Bank werpt. De studie wil vooral aantonen dat de ECB op dit moment de inflatie sterk onderschat aangezien 0,7% het laatste officiële inflatieci­jfer in de eurozone is. De ECB neemt dat lage cijfer als uitgangspu­nt om de monetaire sluizen wijd open te zetten, werpt de studie op. ‘Laat de ontwikkeli­ng van de echte inflatie wel zoveel speelruimt­e toe? En wat zijn de alternatie­ven als dat niet het geval is?’, vragen de onderzoeke­rs zich af.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

KBC dook in het eerste kwartaal met een verlies van 5 miljoen euro.

 ?? © Brecht Van Maele ?? licht in het rood,
© Brecht Van Maele licht in het rood,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium