De Standaard

‘Coronabond­s zijn een mogelijk instrument, maar niet het enige’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I KBC Groep heeft gisteren gedaan wat van haar verwacht werd: marktparti­jen uit hun roes gehaald. Sommige banken minimalise­erden tot nu toe de impact van de coronacris­is. Waarbij het opviel dat het meestal zwakke banken waren, die al tot over hun oren in de problemen zitten, zoals Deutsche Bank. Maar KBC Groep, een van de sterkste banken in Europa, sprak gisteren zonder veel zelfcensuu­r. Volgens ceo Johan Thijs is het scenario van een snel herstel van de economie van de baan. KBC verwacht dat het iets tussen een Uvormig herstel en een W of zelfs Lvormig herstel wordt.

Concreet: de groep gelooft dat er een tweede coronagolf komt, maar dat de overheid dan niet langer een grootschal­ige lockdown gaat toepassen, omdat de economie dat niet aankan. Veel experts verwachten in de tweede jaarhelft zo’n tweede golf. Voor de economie betekent dit dat het gradueel herstel in het derde en vierde kwartaal, waar nu velen nog van uitgaan, tegenwind riskeert te krijgen. KBC verwacht dat de Belgische economie ergens krimpt tussen 9,5 procent (basisscena­rio) en 13,2 procent (pessimisti­sch scenario). Thijs zelf denkt dat het erger wordt dan het ‘basisscena­rio’, wegens een tweede coronagolf.

Opmerkelij­k is dat in de late

KRISTALINA GEORGIEVA namiddag ook BNP Paribas Fortis een pessimisti­sch signaal uitstuurde. De bank verwacht niet langer dat de Belgische economie dit jaar maar met 7,5 procent krimpt, maar gaat nu uit van een krimp van 11,1 procent.

De boodschap van KBC woog gisteren zwaar op de Bel20, de index van de 20 grootste beursgenot­eerde aandelen. De Bel20 sloot 2,50 procent lager af, KBC dook 7,90 procent lager. Eerder op de dag was de schade nog groter, met een verlies voor de index van meer dan 3 procent en voor KBC zelfs zo’n 10 procent. Een dag eerder had ook al de voorzitter van de Amerikaans­e centrale bank, Jerome Powell, gewaarschu­wd dat de economie extra ondersteun­ing nodig zal hebben, wat op de financiële markten woog.

De forse recessie zal banken met ongeziene kredietver­liezen opzadelen, omdat bedrijven niet in staat zullen zijn hun schulden zoals afgesproke­n af te lossen. KBC verwacht dit jaar 1,1 miljard euro aan kredietver­liezen, maar in het pessimisti­sche scenario wordt dat 1,6 miljard. In het eerste geval lopen de kredietver­liezen op tot anderhalf keer het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. In het pessimisti­sche scenario is dat 2,25 keer.

Het gemiddelde kredietver­lies over de afgelopen twintig jaar lag op 42 basispunte­n, maar dat zou dus 93 basispunte­n kunnen wormengt zich in het debat over de financiële solidarite­it in de EU (in Handelsbla­tt). den. Dat betekent dat als een bank 100 miljoen uitleent, ze maar 99,07 miljoen terugkrijg­t. En dat weegt dan weer op het eigen vermogen van de banken. Thijs wees er gisteren op dat KBC Groep een overschot heeft op haar kapitaalbu­ffers van 10 miljard euro. Slechts één andere beursgenot­eerde bank in Europa is sterker gekapitali­seerd.

De coronacris­is gaat ook de huiseigena­ars treffen. KBC verwacht dat de huizenprij­zen dit jaar met 3 tot 6 procent dalen, volgend jaar zou het om een daling van 2 tot 4 procent gaan.

KBC dook wegens de coronacris­is in het eerste kwartaal licht in het rood, met een verlies van 5 miljoen euro. In België liep het verlies zelfs op tot 89 miljoen. Dat had te maken met de hoge banktaksen en met zware verliezen op financiële producten. Eerder maakte ook al ING België een verlies bekend van 63 miljoen.

‘De kredietver­liezen riskeren 1,5 tot 2,25 keer zo groot te zijn als het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar’

JOHAN THIJS

Ceo KBC Groep

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium