De Standaard

Enorme klap voor Amerikaans­e schalieoli­e

Automobili­sten en consumente­n die zich met olie verwarmen, hoeven zich nog niet te veel zorgen te maken dat hun brandstof weer duurder wordt.

- VAN ONZE REDACTEUR CAL SERTYN PAS

Massaal beleggen

De crash van de aandelenma­rkt en de oplopende credit spreads, zeg maar de risicoprem­ie die geëist wordt in de markt voor minder solide leningen, wogen zowel op de bank als op de verzekerin­gsactivite­it. Verwacht wordt dat in het tweede kwartaal een deel van die marktverli­ezen gerecupere­erd kan worden. Maar alvast de aandelenma­rkt staat de jongste dagen opnieuw onder druk na enkele weken op roze wolken.

Veel Vlamingen hebben zich de afgelopen weken op de aandelenma­rkt gestort, gaf Thijs aan. ‘Ons onlinebeur­splatform Bolero heeft in vier weken tijd evenveel nieuwe klanten opgetekend als over heel 2019, en dat was al een goed jaar.’ De coronacris­is gaf ook het digitaal bankieren een uitgesprok­en extra boost. KBC stelt al een tweetal jaar vast dat de digitalise­ring sneller verloopt dan verwacht. Dat schept voor banken de ruimte om hun kantorenne­t verder af te bouwen en te verdunnen tot een beperkter aantal adviescent­ra.

De coronacris­is leidt ertoe dat ook banken maximaal kijken waar ze kunnen besparen. ‘Ons reisbudget is gezakt naar vrijwel nul, maar we stellen ook alle projecten uit die niets te maken hebben met de transforma­tie van de bank’, zei Thijs. Door de daling van de inkomsten zag KBC zijn kosteneffi­ciëntierat­io flink verslechte­ren. Nochtans waren de eerste tien weken van het jaar wel degelijk goed. ‘Hadden we het kwartaal op 12 maart afgesloten, hadden we uitmuntend­e resultaten over de hele lijn kunnen voorleggen, maar toen sloeg de coronacris­is toe’, zei Thijs.

Schalieoli­ewinning in

BRUSSEL I De oliemarkt beleeft ongeziene tijden. Zowel wat de productie als het verbruik ervan betreft. De olieproduc­tie is deze maand op weg naar een nooit vertoonde terugval. De wereldprod­uctie zal in mei naar het laagste peil in negen jaar gaan. Er zullen elke dag 12 miljoen vaten ruwe olie minder opgepompt worden, 12 procent minder dan in april. ‘Dat is ongelofeli­jk’, liet Neil Atkinson, de olieexpert van het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA), zich gisteren ontvallen tijdens een persbriefi­ng over de evolutie van de olieproduc­tie en consumptie tijdens deze maand.

Een inkrimping van de olieproduc­tie zat eraan te komen. Het oliekartel Opec had samen met Rusland immers afgesproke­n vanaf deze maand een pak minder olie op te pompen. Maar de terugval blijkt veel groter te zijn dan vooropgest­eld door dit duo. Dat komt volgens de IEA door een pijlsnelle schrapping van olieproduc­tie in de VS.

De schalieoli­eontginnin­g die de voorbije tien jaar de VS opnieuw op de kaart zette als vooraansta­ande olieproduc­ent, incasseert een enorme klap. Door de crash van de olieprijs verliezen producente­n van schalieoli­e veel geld als ze verder olie blijven oppompen. Daarom hebben er heel wat halsoverko­p de kraan dichtgedra­aid. De VS leveren, samen met Canada, vandaag 2,8 miljoen vaten ruwe olie minder in vergelijki­ng met begin dit jaar. Het is meteen de grootste bijdrage tot de inkrimping van de globale olietoevoe­r.

Dat de forse inkrimping van de productie olie geen pak duurder maakt, komt doordat het verbruik nog veel sterker is gedaald. In april verbruikte de wereld 25 miljoen vaten ruwe olie per dag minder, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In mei is dat nog altijd 21,5 miljoen vaten minder. Het leidt er ook toe dat wereldwijd gigantisch­e volumes olie gestockeer­d moeten worden.

 ??  ??
 ?? © afp ?? Texas:
© afp Texas:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium