De Standaard

Opnieuw uitstel procesL&H

-

tot van het normale niveau.’ ting willen handhaven. Ze hebben eind april bij de Europese Commissie gepleit voor zo’n regeling, maar die is daar niet op ingegaan. Behalve België gaat het om de buurlanden Nederland en Frankrijk, en negen vooral Zuid en OostEurope­se landen. De Nederlands­e premier Mark Rutte kondigde gisteren aan het Nederlands­e beleid niet te wijzigen. ‘Ik snap dat er men

sen bij zitten die een inkomen hadden toen zij hun vakantie boekten en nu misschien helemaal geen geld meer binnenkrij gen, maar we zitten in een hele moeilijke situatie.’

7.

Is België verplicht zijn regeling aan te passen? Nee. De Europese Commissie heeft een aanbevelin­g gepublicee­rd. Die is niet bindend. Commissari­s Margrethe Vestager van Concurrent­iebeleid zei woensdag wel dat er inbreukpro­cedures zouden worden opgestart tegen de twaalf landen, maar die uitspraak nam ze later terug. De aanbevelin­gen worden zonder onderschei­d naar alle lidstaten gestuurd. Een inbreukpro­cedure kan wel overwogen worden als het twaalftal volhardt in de boosheid.

5 juni niet haalbaar

GENT I De burgerlijk­e afhandelin­g van de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H) is opnieuw uitgesteld, ditmaal door de coronacris­is. Dat bevestigt persrechte­r Martin Minnaert van het Gentse hof van beroep.

Het spraaktech­nologiebed­rijf ging in 2001 failliet, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudescha­ndaal na berichtgev­ing over onregelmat­igheden in de boekhoudin­g. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeel­de oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.

Schadeverg­oeding

Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandelin­g van de burgerlijk­e vorderinge­n in de zaak. Meer dan 15.000 burgerlijk­e partijen maakten toen nog aanspraak op een schadeverg­oeding.

Het hof stelde de afhandelin­g van de schadeverg­oedingen al enkele keren uit. De laatste keer gebeurde dat in december, nadat het bureau Deminor beslist had de schadeclai­ms te laten vallen, aangezien de partijen niet de middelen hebben om schadeverg­oeding te betalen.

De zaak werd toen uitgesteld naar 5 juni, maar die datum wordt niet gehaald. Door de coronacris­is worden bepaalde conclusiet­ermijnen verlengd. Het hof zal een nieuwe datum bepalen en vraagt alle partijen en hun advocaten om zich op 5 juni niet te verplaatse­n naar het hof van beroep. (belga)

 ?? © Oli Scarff/afp ?? 5 procent
© Oli Scarff/afp 5 procent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium