De Standaard

Hoofd WTO vertrekt onverwacht

-

GENEVE I Het hoofd van de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO), Roberto Azevêdo (62), neemt onverwacht ontslag. Hij stelt zijn functie op 31 augustus ter beschikkin­g, nadat hij de WTO zeven jaar heeft geleid. Dat zei Azevêdo gisteren in Genève aan vertegenwo­ordigers van de lidstaten.

Azevêdo’s ambtstermi­jn zou normaal eindigen in augustus 2021. Hij haalt familiale redenen aan voor zijn ontslag. ‘Ik ben ervan overtuigd dat deze beslissing in het beste belang van de organisati­e is’, zei hij. De Braziliaan­se carrièredi­plomaat heeft geen plannen om in de politiek te gaan. Om de wereld van na de coronacris­is voor te bereiden, is volgens hem een nieuwe directeurg­eneraal nodig.

Hervorming­en

De WTO verkeert in een diepe crisis. De VS blokkeren al lang de benoeming van nieuwe experts voor de geschillen­beslechtin­g, een kerntaak van de WTO. De belangrijk­e beroepsins­tantie kan bijgevolg niet meer functioner­en sinds december 2019. De VS willen verregaand­e hervorming­en, zonder specifieke eisen op tafel te leggen. Ook compromisv­oorstellen waar de meerderhei­d van de 164 lidstaten zich achter scharen, stuitten op een njet van Washington.

Er gaan stemmen op voor een fundamente­le hervorming van de instelling. De huidige wereldwijd­e handelsreg­els zouden de nieuwe realiteit in de wereld, met onder meer een veel machtiger China, onvoldoend­e weerspiege­len.

EUhandelsc­ommissaris Phil Hogan drong erop aan om nog dit jaar een opvolger aan te wijzen. (belga, reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium