De Standaard

Wereld snakt naar Vlaamse afstandsal­armen

Toestellen die mensen helpen om afstand te houden, zijn niet aan te slepen. Vlaamse producente­n kunnen de vraag amper aan.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

De Romware Covid Radius, een

BRUSSEL I De nachtrust van Christophe Neyt is dezer dagen wat korter dan normaal. Niet omdat hij wakker ligt, maar omdat hij geen tijd heeft om te slapen. De zaakvoerde­r van ProDongle uit Oudenaarde heeft het veel te druk met de verkoop van de Proximity Alert, een toestellet­je dat dragers met een geluidssig­naal waarschuwt als ze elkaar dichter dan anderhalve meter naderen. ‘Order now to be delivered quickly’, staat op de website.

Dat laten bedrijven zich geen twee keer zeggen. ‘Week na week schalen we op’, zegt Neyt. ‘We krijgen al orders binnen van een paar duizend toestellen. Als alle lopende pilots succesvol worden afgerond, kunnen we er 25.000 tot 40.000 leveren.’

De markt van social distance wearables is booming. Nu het bedrijfsle­ven moet leren leven met de strenge coronarege­ls, is een handig toestellet­je dat besmetvan het bedrijf Rombit, wordt getest in de Antwerpse haven. ting kan voorkomen meer dan welkom. Ook andere fabrikante­n draaien op volle toeren. ‘We krijgen dagelijks letterlijk meer dan honderd aanvragen binnen van over de hele wereld’, zegt Charlotte Sterkens van het Antwerpse bedrijf Rombit. Dat bedrijf, gespeciali­seerd in digitale technologi­e voor de Antwerpse haven, maakt furore met de Romware Covid Radius. ‘Soms willen zeer grote multinatio­nals onmiddelli­jk starten met een volledige fabriek, als testcase voor de hele groep.’ Driekwart van de aanvragen komt uit het buitenland, de helft zelfs van buiten Europa.

Aanwerving­en

Rombit is een gevestigd bedrijf dat het gewend is om zaken te doen met grote ondernemin­gen. Dat ligt anders voor Lopos uit Lochristi. Ook deze spinoff van de Universite­it Gent en het Leuvense onderzoeks­centrum Imec heeft zich met de SafeDistan­ce op de markt van de social distancing wearables begeven. ‘We hebben twee mensen extra moeten aanwerven voor de verkoop en de marketing’, zegt ceo Jen Rossey. Het bedrijf heeft nu acht personeels­leden in dienst, die momenteel het werk nauwelijks aankunnen. ‘De vraag is groter dan wat we kunnen produceren. De verkoop van duizend toestellen is bevestigd, maar afgaande op de vraag zal het geen probleem zijn om het tienvoudig­e buiten te krijgen.’ Het toestel wordt op 27 mei gelanceerd, na succesvoll­e tests bij AkzoNobel Belgium.

Alle drie de producten werken op basis van ultrabreed­bandtechno­logie (UWB). Die is nauwkeurig­er dan bluetooth, op basis waarvan al heel wat social distancing­apps ontwikkeld zijn die op de smartphone te downloaden zijn. UWB is wel duurder. Het toestel van ProDongle kost 60 euro, dat van Lopos 99 euro en dat van Rombit 120 tot 200 euro, afhankelij­k van de functional­iteit. Sommige toestellen kunnen ook de contactges­chiedenis van de drager vastleggen, of de gegevens zelfs koppelen aan een database. Maar veel bedrijven willen juist alleen de social distancing­functional­iteit, omdat dan mogelijke privacybez­waren worden ondervange­n. ‘Bedrijfsle­iders zijn vaak niet geïnteress­eerd in registrati­e en rapportage, en al helemaal niet in een discussie met de vakbonden’, zegt Neyt. ‘Dat de gegevens niet geregistre­erd worden, helpt bij de aanvaardin­g van de technologi­e’, bevestigt Rossey.

Het is opmerkelij­k hoe actief Belgische bedrijven in deze markt zijn. Ondernemin­gsnetwerk Voka heeft weet van acht producente­n van social distancing­technologi­e. ‘Het klopt dat veel kleine bedrijven en startups hiermee bezig zijn’, zegt Dieter Somers, adviseur digitale transforma­tie bij Voka. ‘Er ontstaat een soort ecosysteem.’

Via de Kamers van Koophandel biedt Voka een adviserend­e rol aan bedrijven die op zoek zijn naar de oplossing die voor hen het meest geschikt is. Ook de Vlaamse overheid trekt mee aan de kar, via het initiatief ‘Vlaanderen Helemaal Digitaal’, dat aanbieders en kopers van digitale technologi­e met elkaar in contact brengt. ‘Dat bedrijven uit heel Europa ons benaderen, zal wel betekenen dat die technologi­e in hun landen niet voorhanden is’, veronderst­elt Neyt.

‘Veel kleine bedrijven en startups zijn hiermee bezig. Er ontstaat een soort ecosysteem’ DIETER SOMERS

Adviseur digitale transforma­tie

bij Voka

 ?? © Dirk Waem/belga ?? digitale armband
© Dirk Waem/belga digitale armband

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium