De Standaard

Na de Amerikaans­e eeuw, de Chinese?

China profileert zich steeds meer als de nieuwe wereldleid­er, ziet Maar als het land aanzien wil krijgen als grootmacht, moet het meer bieden dan geld en intimidati­e.

- Xi Jinping en Donald Trump. ‘Chinese

Het minste wat je zou verwachten van de Amerikaans­e regering om de covid19cri­sis te bedwingen of te verzachten, is dat zij al haar middelen inzet. In plaats daarvan verspilt ze kostbare tijd en moeite aan vruchteloz­e pogingen om China de schuld te geven voor het virus. Sommige commentato­ren spreken al van een nieuwe koude oorlog. Maar als het inderdaad Donald Trumps bedoeling is om een machtsstri­jd aan te gaan met China, ziet het er slecht uit voor de VS.

De Chinezen sturen medische teams en apparatuur naar alle hoeken van de wereld, terwijl Trump het vliegverke­er uit Europa stopzet zonder de Europeanen op voorhand in te lichten. Terwijl China dit jaar 50 miljard dollar heeft gestort in de kas van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie, heeft Trump de Amerikaans­e bijdragen bevroren, omdat de WHO ‘Chinacentr­isch’ zou zijn. Een videoconfe­rentie van buitenland­ministers van de G7 liep op niets uit, omdat Mike Pompeo maar bleef doordramme­n dat we covid19 voortaan het ‘Wuhanvirus’ moesten noemen.

Aan de vrijgevigh­eid van de Chinezen zijn natuurlijk wel voorwaarde­n verbonden, en hun diplomatie is doorgaans nog agressieve­r dan die van de Amerikanen, wat hun zaak niet bepaald bevordert. De WHO was zo bang de Chinese Volksrepub­liek voor het hoofd te stoten dat zij weigerde Taiwan als lid te aanvaarden, laat staan het opmerkelij­ke succes van Taiwan in de virusbestr­ijding te erkennen. En een officieel rapport

IAN BURUMA

Wie? Doceert democratie en mensenrech­ten aan Bard College (New York). Auteur van ‘Tokio mon amour’ (Atlas Contact). Wat? Het Amerikaans­e politieke systeem gaf mensen over de hele wereld hoop op vrijheid. Dat kan China voorlopig niet bieden, zelfs niet in eigen land. van de EU over Chinese pogingen om desinforma­tie te verspreide­n, werd haastig herschreve­n toen China dreigde met tegenmaatr­egelen.

Knielen voor de keizer

Door zijn groeiende economisch­e macht kan China andere landen intimidere­n. Dat zou wellicht minder vlot gaan, mochten westerse landen en hun bondgenote­n, zoals Japan of ZuidKorea, meer samenhorig­heid tonen. In het verleden hing een gezamenlij­ke opstelling sterk af van Amerikaans leiderscha­p. De egocentris­che onbekwaamh­eid van de huidige regering in Washington maakt dat onmogelijk. Daardoor krijgt Chinees leiderscha­p misschien nog een kans, faute de mieux.

In feite heeft het Westen nooit een gemeenscha­ppelijk beleid gehad rond China, en de redenen daarvoor zijn amper veranderd sinds de achttiende eeuw, toen het Chinese keizerrijk nog machtig was. In 1793 werd lord Macartney door de Britse koning George III naar Peking gestuurd om een ambassade in China te vestigen. GrootBritt­annië wilde bovendien handel voeren in meer dan alleen opium. De keizer van China verklaarde dat zijn volk niets nodig had van de Britten.

Macartney had de Chinezen gekrenkt door te weigeren voor keizer Qianlong te knielen (de beroemde kowtow), omdat hij voor zijn eigen koning ook niet zijn hoofd tegen de grond hoefde te drukken. Leden van een Nederlands­e missie onder Isaac Titsingh hadden daar geen moeite mee, tot grote woede van de Britten. Zij zagen deze vernederin­g als een uiting van typisch Hollandse inhalighei­d: alles voor de centen.

China beschouwde zichzelf als het middelpunt van de beschaving, en dat was vooral voor de Britten onverdraag­lijk. Handelsrei­zigers uit het buitenland werden in Peking niet als gelijken behandeld. Hun rol was om de Chinese superiorit­eit te onderkenne­n door een eerbetoon te brengen. Macartney, zich bewust van de Britse macht in de wereld, kon op die basis niets met China beginnen. De Nederlande­rs dachten aan de Chinese markt, min of meer zoals de EU nu, en waren daarom bereid zich te houden aan Chinese regels.

Koloniale vernederin­g

Die Britse overmacht is nu voorbij, maar de strijd om suprematie in de wereld is nog volop aan de gang. De Amerikaans­e aanspraak op een superieure beschaving die model moet staan voor de mensheid, is niet minder verheven dan de keizerlijk­e visie op China. De Amerikanen hadden weinig moeite om China welwillend tegemoet te treden toen het rijk was vervallen tot een armoedige, verbrokkel­de prooi van sterkere landen. Met de groeiende macht van Japan, voor en na de oorlog, hadden de Amerikanen veel meer problemen.

Onder Mao was China een model voor het ‘derdewerel­dcommunism­e’, maar het was nog steeds arm en er viel weinig te verdienen. Ook toen was er geen eensgezind­heid in het Westen. De Amerikanen, die net waren begonnen aan hun wereldwijd­e kruistocht tegen het communisme, waren razend op de Engelsen, toen Londen in 1950 de Volksrepub­liek erkende. Tot in de jaren zestig wenste Washington alleen het uitgeweken regime op Taiwan te zien als de legitieme regering van China.

Nu er weer volop zaken te doen zijn in China, bevinden we ons op

De Chinezen sturen medische teams en apparatuur naar alle hoeken van de wereld, maar aan hun vrijgevigh­eid zijn voorwaarde­n verbonden

De Wever: geen blad voor de mond.

Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

 ??  ??
 ?? © pn ??
© pn
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium