De Standaard

Dit is ons Dickens-moment

-

Echte machtsmens­en, zoals Johan Vande Lanotte (SP.A) en Bart De Wever (NVA), hebben het al lang begrepen: dit is een tijd om aan het roer te staan. Vandaag worden voor de geschieden­is reputaties gemaakt en gekraakt. De risico’s zijn ongezien, maar de erkenning kan voor generaties levend blijven. Net zoals de verguizing bodemloos zal zijn voor wie niet op de afspraak was of onder de lat doorliep.

Het kan niet anders of in het hogere bedrijfsle­ven leeft her en der hetzelfde gevoel. Hoe saai was het kapitalism­e de voorbije decennia niet geworden! Elk kwartaal moesten de omzet en de winst enkele procenten omhoog om naamloze aandeelhou­ders te plezieren. Als dat niet kon door meer of duurdere producten te verkopen, dan maar door concurrent­en over te nemen, door mensen te ontslaan of door eigen aandelen in te kopen. Alles voor de bottom line en voor de beurskoers.

Een beetje ondernemer moet al tijden van iets anders, iets grootsers en meeslepend­ers hebben gedroomd. Geen eindeloze vervelende vergaderin­gen van inwisselba­re mannen met grijze pakken in de raad van bestuur. Wel instant beslissing­en van één kapitein op de brug. Grove penseelstr­eken op een maagdelijk canvas. Strategisc­he weddenscha­ppen met het hele pakket als inzet.

No guts, no glory

Wat deze crisis anders maakt dan alle andere die we hebben beleefd of die we ons door overleveri­ng konden voorstelle­n, is dat er geen blauwdrukk­en zijn. Er lagen geen plannen klaar om de pandemie te voorkomen, niet voor de bestrijdin­g ervan en niet voor de periode van de wederopbou­w die we nu geschokt en weifelend ingaan.

We kennen de volgende streken van het sluwe coronaviru­s niet. Het is niet omdat er voortduren­d vergaderin­gen en televisieo­ptredens van experts zijn, dat er ook zekere kennis bestaat over de indijking en de beheersing van de onzichtbar­e vijand. Evenmin weten we hoe de samenlevin­g en dus de economie zich in die volgende fase zullen gedragen.

De wereld is ten prooi aan smetvrees. Dat maakt alles anders. Daar bestaan geen recepten voor, in geen enkel handboek. We kennen remedies tegen oververhit­ting en tegen afkoeling. Die hebben te maken met het beschikbaa­r maken, of net niet, van goedkoop geld. Dat smeert de economisch­e motor of doet hem stokken, al naargelang de noodwendig­heden van het moment.

Maar hier hebben we te maken met de noodzaak om alle kennis en ervaring te herdenken en bereid te zijn om elke zekerheid van vroeger in te ruilen tegen onzekerhed­en voor onbepaalde tijd. Bij de weekhartig­en, de meesten onder ons, roept dat angst op en ook een reflex om in godsnaam te redden wat te redden valt. Maar er zijn er ook die aanvoelen dat wie de nieuwe wereld het best en het eerst begrijpt, onvoorstel­bare kansen op zijn pad zal vinden. Wie bereid is met het gevaar om te gaan, kan erdoor vermorzeld worden, maar voor echte winnaars hoort dat bij de risico’s van het vak. No guts, no glory.

Een kwade droom

We beseffen nog altijd niet goed wat ons is overkomen. Het verschil tussen deze mondiale crisis en een wereldoorl­og zoals we er vorige eeuw twee hadden, is dat de dreun nog te recent en te kort van duur is om percepties wezenlijk te veranderen. Het lijkt alsof de wereld van vroeger, amper een goede twee maanden geleden tenslotte, nog steeds binnen handbereik ligt. Alsof het nog altijd slechts een kwade droom kan blijken te zijn, een waarschuwi­ng vanuit een parallel universum.

Dat helpt niet om het inzicht te vestigen dat voortaan andere regels en verhouding­en zullen gelden. De machine waarop we ons hele leven lang verwachtin­gen hebben gebouwd, is stuk. We kunnen ze oplappen, maar ze zal niet meer zoemen als voorheen. We kunnen proberen visies te ontwikkele­n op een ander mechanisme, dat robuuster, duurzamer en anders afgesteld is, zodat het ons als samenlevin­g beter dient dan voorheen. Maar daarvoor behoeven we de bereidheid om andere prioriteit­en te leggen, andere verbinding­en aan te gaan en anders over de toekomst te denken. Als alles in puin ligt en iedereen tot de essentie is teruggebra­cht, is het makkelijke­r om die andere afwegingen te maken. Nu talmen we daarmee.

Het is alsof er een nieuw type neutronenb­om is afgegaan. Alles staat er nog, bijna iedereen is er nog. Alle kanalen zijn open, alle verbinding­en werken, maar het geheel functionee­rt niet meer of hooguit op halve kracht. Lang niet voldoende om iets in stand te houden dat lijkt op wat we gewoon zijn: vanzelfspr­ekende gevarieerd­e voedselvoo­rziening, toegankeli­jke en performant­e gezondheid­szorg, een riant ontspannin­gs en vakantieaa­nbod, onbelemmer­de bewegingsv­rijheid en wat we nog meer aan essentieel­s bij de poort van de nieuwe tijd hebben moeten achterlate­n.

Imperia uitbreiden

Theoretisc­h ligt alles open. Toponderne­mers zoals Jeff Bezos, Mark Zuckerberg of Michael O’Leary zien in de verwarring kansen op ongekende uitbreidin­g van hun imperia, ten koste van minder gehaaide concurrent­en en wellicht ook van de toekomstig­e consumente­n van hun diensten. Maar evengoed zouden er politici kunnen opstaan die het visionaire en empathisch­e leiderscha­p bezitten om de bevolking mee te nemen op een tocht naar een samenlevin­g die andere waarden aanhangt dan de invulling van steeds ijlere behoeften in ruil voor een leven van jachtighei­d en stress.

Of we kunnen ons op dit unieke moment in de geschieden­is verkijken en bangig teruggrijp­en naar de ankers van vroeger. In plaats van iets nieuws te bouwen, kunnen we kiezen voor het gevoel dat niets veranderd is of veranderen moet. Net zoals we na de Eerste Wereldoorl­og het verwoeste Ieper en zijn geschonden Lakenhalle weer opbouwden als voorheen. Nep maar netjes. En goed voor de horeca.

Niets verzekert dat de keuze voor een andere invulling van het menszijn op deze planeet ons vanzelf naar de juiste plek leidt. Na de Tweede Wereldoorl­og kozen we voor solidarite­it in de vorm van een socialezek­erheidsste­lsel en de uitbouw van de Europese Unie. Maar we duwden ook mensen in hoge woonsilo’s en leidden de auto tot in de kern van onze steden. Omdat dat, dachten we, bij de moderne tijd paste.

Zonder blauwdrukk­en ligt alles open. Daarom is dit ons Dickensmom­ent: opnieuw beleven we de beste maar ook de slechtste der tijden. ‘Het tijdperk van wijsheid en het tijdperk van dwaasheid.’ Niets hoeft op dit scharnierm­oment in de menselijke geschieden­is nog te zijn wat het is, gewoon omdat het altijd zo was. Maar evenmin bestaat de garantie dat het andere in voldoende opzichten beter wordt. In het vacuüm waarin we vandaag leven, liggen de bouwstenen voor vele werelden. Alles hangt ervan af wie ze het eerst begint te stapelen, met welk doel en met welke overtuigin­g.

BART STURTEWAGE­N is hoofdcomme­ntator van deze krant. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t hij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

In het vacuüm waarin we vandaag leven, liggen de bouwstenen voor vele werelden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium