De Standaard

Lufthansab­aas zakt vandaag met zwakke beloftes af naar Brussel

Met een bezoek van Lufthansat­opman Carsten Spohr hoopt België vandaag duidelijkh­eid te krijgen over de Duitse plannen voor Brussels Airlines.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I Alle ogen zijn vandaag op de Wetstraat gericht, waar Carsten Spohr, de topman van Lufthansa, komt onderhande­len over het lot van Brussels Airlines. Lufthansa vraagt minstens 290 miljoen euro staatssteu­n voor haar dochtermaa­tschappij, maar de regering wil alleen over de brug komen als er harde garanties voor toekomstig­e groeiscena­rio’s tegenover staan.

Lufthansa lijkt die niet te geven. Een ‘financieel gezond en voldoende winstgeven­d Brussels Airlines zou kunnen investeren in langeafsta­ndsvluchte­n op relevante routes’, staat letterlijk in een interne presentati­e, waarover De Tijd gisteren berichtte en die ook De Standaard kon inkijken. Met de A321XLR, een extra lang, modern en zuinig vliegtuig van Airbus, kan Brussel een belangrijk verbinding­spunt tussen Noord-Amerika en Afrika worden, denkt Lufthansa. Die route wordt vandaag gedomineer­d door de Sky-Teamallian­tie met onder meer Delta Airlines en Air FranceKLM.

In zijn presentati­e blijft Lufthansa voorwaarde­lijk: alleen als de rendabilit­eit verbetert, willen de Duitsers geld stoppen in Brussels Airlines. Na de krimp die dinsdag aangekondi­gd werd en waarbij tien vliegtuige­n uit de vloot moeten verdwijnen, zal de moedermaat­schappij mogelijk tegen 2026 investeren in acht nieuwe vliegtuige­n voor Brussel.

Alles hangt ervan af of en hoe snel Brussels Airlines winstgeven­d kan worden. Het bedrijf mikt op een winstmarge van 8 procent tegen 2025. Vorig jaar was 2022 nog de deadline. Het is een zware opdracht voor een maatschapp­ij die al jaren structuree­l geen winst draait en nu door de coronacris­is uit een diep dal moet kruipen. ‘In vorige crisissen heeft het herstel 12 tot 18 maanden geduurd. Wij verwachten dat de huidige crisis langer zal aanslepen’, staat in interne documenten die De Standaard kon inkijken. Brussels Airlines wil vanaf 15 juni heropstart­en.

Maar op 20 mei, volgende week woensdag, zouden de cashreserv­es van Brussels Airlines al 11 miljoen euro in het rood duiken. Dat staat in documenten die het bedrijf naar de FOD Werkgelege­nheid stuurde en die het persagents­chap Belga kon inkijken. Over het volledige jaar verwacht de luchtvaart­maatschapp­ij een tekort aan liquiditei­ten van 290 miljoen euro, het minimumbed­rag dat aan de Belgische regering wordt gevraagd. Maar Brussels Airlines zelf ontkende gisteravon­d laat die cijfers uitdrukkel­ijk in een reactie. ‘De situatie evolueert van dag tot dag, dit schaadt de reputatie van ons bedrijf.’

Om zijn rendabilit­eit op te krikken wil Lufthansa niet alleen duizend werknemers ontslaan, maar moet ook het resterende personeel zo’n 8 tot 15 procent inleveren. Maar de vakbonden komen in het verweer. In een gezamenlij­k persberich­t noemen de bonden de voorstelle­n ‘niet ernstig, niet realistisc­h, niet onderhande­lbaar en zelfs onwettig (wat Brussels Airlines uitdrukkel­ijk tegenspree­kt, red.)’. ‘Zolang we niet meer weten over de nabije toekomst van het bedrijf, willen we niet over de arbeidsvoo­rwaarden praten’, klinkt het.

Maar het is zeer de vraag of ze die duidelijkh­eid vandaag al krijgen. Dat Spohr met premier Sophie Wilmès (MR) samenzit, betekent niet dat er een deal is. Zolang er geen akkoord is in Duitsland en Oostenrijk, waar Lufthansa ook staatssteu­n vraagt, wordt ook hier geen doorbraak verwacht. In regeringsk­ringen valt te horen dat België vooral op ‘een duidelijk signaal’ van Spohr hoopt, over welke garanties hij bereid is te geven. Want aan de onderhande­lingstafel zelf zou nog steeds wantrouwen heersen. De Duitse onderhande­laar Thorsten Dirks was tenslotte een van de architecte­n die Brussels Airlines enkele jaren geleden in Eurowings wilden integreren.

Onrust bij Swissport

Ook bij afhandelaa­r Swissport, dat Brussels Airlines als grootste klant heeft, hebben de ongeruste vakbonden de directie op het matje geroepen. Met een ondernemin­gsraad hopen ze vandaag meer duidelijkh­eid te krijgen over de situatie van het bedrijf, dat al jaren verlies maakt en nu volgens verschille­nde bronnen 20 à 30 miljoen staatssteu­n vraagt.

België hoopt op een duidelijk signaal van Lufthansab­aas Carsten Spohr over garanties voor Brussels Airlines

 ??  ??
 ?? © belga ?? Brussels Airlines moet tegen 2025 een winstmarge van 8 procent halen. Een loodzware opdracht.
© belga Brussels Airlines moet tegen 2025 een winstmarge van 8 procent halen. Een loodzware opdracht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium