De Standaard

RAFELIGE RESERVEPLO­EG VOLSTAAT NIET

- BART STURTEWAGE­N

Er heerst een bedrieglij­ke rust over de financiële fallout van de coronacris­is. Experts hebben de bevolking gerustgest­eld en uitgelegd dat de vele miljarden die door de steunmaatr­egelen van de overheid boven op de al uit de hand gelopen staatsschu­ld zullen komen, geen ramp hoeven te zijn. Zolang de rente laag blijft, en daar zorgt de Europese Centrale Bank wel voor, is het realistisc­h te voorspelle­n dat de som van de inflatie en de economisch­e groei groter zal zijn. In dat geval smelt het gewicht van de extraschul­d in vergelijki­ng tot het bruto binnenland­s product stilaan weg.

Maar dat gaat alleen over de nieuwe schuld en voor zover de coronamaat­regelen een eenmalige uitzonderi­ng blijven, rekende professor Gert Peersman in deze krant voor (DS 11 mei). Voor cadeaus zoals een bijkomend mijnwerker­spensioen en loonsverho­gingen voor zorgperson­eel geldt dat niet. Dat worden jaarlijks weerkerend­e uitgaven.

Maar er is nog iets wat al te gemakkelij­k wordt vergeten. We kunnen er niet van uitgaan dat het bruto binnenland­s product zoals we dat kenden, in de crisis fundamente­el onaangetas­t zal blijken. Twee van onze grootbanke­n, KBC en BNP Paribas Fortis, voorspelde­n deze week een daling die 11 tot 13 procent zou kunnen bedragen. Een fluks herstel vanaf 2021 wordt bovendien steeds meer als onrealisti­sch van de hand gewezen. We blijven lange tijd onder de trendlijn uit het precoronat­ijdperk.

In een kleinere economie wordt echter niet alleen minder geproducee­rd, maar vooral (veel) minder verdiend. De krimp creëert omgekeerde schaaleffe­cten. De winsten, en dus ook de belastinge­n erop, zullen veel meer dalen dan de omzet. Bedrijven die het niet halen, betalen natuurlijk geen belastinge­n meer. Zij die wel overleven, zullen dat doen met minder mensen. Als ze nog winst maken, zal dat minder zijn. Zowel hun (ex)werknemers als zijzelf zullen minder belastinge­n betalen.

Bedrijven die een jaar verlies maken, betalen geen belasting. Zelfs als ze de volgende jaren een winstherst­el doormaken, kunnen ze nog een tijdlang de geleden verliezen in mindering brengen. Dat alles betekent dat de overheid, die massaal toenemende kosten op de schouders neemt, tegelijk fors minder belastinge­n binnenkrij­gt. Niet eenmalig, maar voor jaren.

De politieke focus ligt nu nog op het voorkomen van verdere economisch­e averij. Terecht. Daarvoor volstaat een rafelige reserveplo­eg. Maar voor het bemannen van een overheid die het structuree­l met veel minder moet doen, is een coherent topteam vereist. En snel.

In krimpende economie wordt minder verdiend en dus minder belasting betaald

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium