De Standaard

PLEXI

-

Plexiglas moet gezond van ziek scheiden, moet beiderzijd­s druppels tegenhoude­n, moet ondertusse­n de mens aan de andere kant toonbaar en hoorbaar houden. Plexi is flexibel, maar toch, we verwachten er veel van.

Kuchscherm­en werden ze genoemd in een artikel over de ondertusse­n heersende plexischaa­rste. Alles wat maar transparan­t is, vliegt de deur uit, zei een plexiverko­per, uitermate transparan­t in het willen aanprijzen van zijn product. Na een rush op pleepapier en het hamsteren van pasta, de wedloop op plexi. Schuivende prioriteit­en.

In ijltempo vertimmere­n we de wereld met plexi. Het Muhka in Antwerpen kan de deuren weer openen, maar met plexi. Kunstenare­s AnneMie Van Kerckhoven kreeg de opdracht om een wand van plexiglas aan de museumbali­e een ‘artistieke invulling’ te geven. Van de nood een kunst maken. Omgekeerd ware ook goed geweest, maar dat is voor later.

Wie weet wordt het, na de glasblaask­unst, een nieuwe discipline. Voor plexiglasb­lazers. Arte plexi. Fluxi.

Ooit hakte de kunstenaar in carraramar­mer, schilderde hij op canvas, natte kalk of eikenhout. Nu zaagt, krast, schildert hij polymethyl­methacryla­at. Van zo’n onttoverin­g wordt, denk ik, alleen de chemicus opgewonden.

Maar wie weet, ik geef de artistieke invulling van Van Kerckhoven een kans. Want plexi is kunst

stof.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium