De Standaard

Onderwijsk­oepels tevreden over proefdraai­dag

-

Volgens de onderwijsk­oepels verliep de proefdraai­dag op de scholen positief. Scholen rapporteer­den een hoge aanwezighe­id van leerlingen. Vooral in het secundair onderwijs zouden er weinig leerlingen afwezig zijn geweest, terwijl de lagere scholen iets meer afwezighei­den moest registeren. Cijfers zijn er niet. Vrijdag was bovendien een voorzichti­ge start, pas volgende week wordt duidelijk of er veel leerlingen thuisblijv­en.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) reageert opgetogen op het verloop van de proefdraai­dag. ‘Er worden ons maar weinig problemen gemeld. Dat is te danken aan al het voorbereid­ende werk van directeurs en leerkracht­en. Het zal ook in de komende dagen en weken nog wat zoeken en tasten blijven. Dit wordt een verhaal van af en toe vallen, maar altijd ook weer opstaan.’ Volgens de Onderwijsv­ereniging van Steden en Gemeenten is de eerste, voorzichti­ge evaluatie positief. ‘De meesten kinderen die verwacht werden voor de herstart, komen effectief’, zegt woordvoerd­er Anne Berckmoes. ‘We zien ook de vraag naar opvang stijgen tot 10 procent.’ Het was initieel de bedoeling om nu, na de proefdraai­dag, bij te sturen waar nodig. Maar volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen zijn scholen geen grote obstakels tegengekom­en. ‘De goeie voorbereid­ing van scholen werpt haar vruchten af’, zegt directeurg­eneraal Lieven Boeve. ‘Dit is een eerste stap richting normalitei­t, al is het wennen voor iedereen.’

Ook bij het GO! klinkt het dat de scholen klaar waren voor hun opdracht. ‘De dag is globaal vlot verlopen,’ zegt woordvoerd­er Nathalie Jennes. ‘Bovendien bleef ook een overrompel­ing in de noodopvang uit.’ (sgy)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium