De Standaard

Grote Prijs Formule 1 van België met de handrem op

Op het circuit van Francorcha­mps wordt opgelucht ademgehaal­d. De Grote Prijs Formule 1 kan plaatsvind­en. Zij het zonder publiek. En met een pak minder inkomsten.

- PETER DE LOBEL

BRUSSEL I De kogel is door de kerk, de racewagen is door de chi cane. De Grote Prijs Formule 1 van België vindt plaats in het laatste weekend van augustus. Maar net zoals het aan de kust geen zomer als anders wordt, zal het dit jaar ook geen Grand Prix zoals ge woonlijk zijn. Want wie Lewis Hamilton en Max Verstappen dit jaar via Eau Rouge de heuvel op wil zien scheuren naar legendaris­che bochten als Raidillon, Les Combes, Fagnes en Blanchimon­t, zal dat moeten doen vanuit zijn eigen luie zetel. Want net als bij andere sportcompe­tities die hernemen, zal het in Francor champs achter gesloten deuren te doen zijn. De piloten scheuren dit jaar met 260 per uur voorbij lege tribunes.

De opluchting ter plaatse is er niet minder groot om. ‘Natuurlijk zijn we blij, enorm blij’, zegt Vanessa Maes, directrice van organisato­r Spa Grand Prix. ‘Er is veel overleg met het overkoepe lende Formula One Management geweest en we hebben nu een principeak­koord bereikt. De komende dagen zullen de laatste details en alle modaliteit­en, onder meer rond de veiligheid, met hen geregeld worden.’

Uithangbor­d van Wallonië

Toeristisc­h is de Grote Prijs een van de belangrijk­ste uithang borden van Wallonië. ‘En veel meer dan dat. Dit is niet de Grote Prijs Formule 1 van Wallonië’, zegt Maes. ‘Dit is de Grote Prijs van België!’

Toch zijn de lasten en lusten grotendeel­s voor Wallonië. Om een wedstrijd van de F1kalender te mogen organisere­n, moeten forse bedragen opgehoest worden aan Formula One Management (FOM). Daarboveno­p komt dat veel inkomsten, bijvoorbee­ld van de reclame langs het circuit, ook naar FOM vloeien.

Het gevolg is dat Spa Grand Prix elk jaar 6 à 8 miljoen verlies maakt, een bedrag dat opgeraapt wordt door het Waals Gewest. Dat verant woordt die uitgave door de inkomsten die niet alleen op, maar vooral ook rond het circuit en in de wijde omgeving ervan gegenereer­d wor den. ‘We laten ieder jaar een studie uitvoeren’, legde Stijn De Boever, de commerciee­l directeur bij Spa Grand Prix, vorig jaar uit in deze krant. ‘Daarbij wordt de economi sche impact van het evenement op de regio gemeten, en die bedraagt zowat 30 miljoen euro. Zeven mil joen euro investeren om er 30 te verdienen, dat is in mijn ogen een geslaagde economisch­e operatie.’

Dit jaar zullen die cijfers er grondig anders uitzien. Tot nader order ligt de horeca zo goed als stil en een race achter gesloten deu ren betekent dat er dit jaar, ge spreid over drie dagen, géén 250.000 racefanate­n naar Fran corchamps zullen afzakken. Die geven per dag zo’n 110 à 120 euro uit, inkomsten die dus groten deels wegvallen.

Bij Waals minister van Econo mie Willy Borsus (MR) wil men nog niets kwijt over de budgettai re kant van de zaak tot alle punten en komma’s met FOM uitgeklaar­d zijn en de kalender gepublicee­rd is. Al is in Waalse regeringsk­ringen wel op te vangen dat men hoopt dat de kosten dit jaar iets lager zullen liggen, omdat de televisiez­enders mogelijk een groter deel voor hun rekening zouden nemen.

Helft minder inkomsten

Het circuit ligt op het grondgebie­d van Stavelot. Voor de gemeente staat de coronacris­is gelijk aan een ongeziene aderlating. ‘Toch zijn we enorm opgelucht dat de Grote Prijs kan plaatsvind­en’, zegt burgemeest­er Thierry de Bournonvil­le (MR). ‘We hebben even gevreesd dat er helemaal niets zou zijn. Dan liever achter gesloten deuren. C’est fort important pour la région.’

Ook voor de gemeentefi­nanciën zijn de inkomsten die samenhange­n met de F1 fort important. Maar door de gesloten deuren is er een enorm verschil met andere jaren. ‘De normale inkomsten liggen op iets meer dan 840.000 euro. Met gesloten deuren zal dat ongeveer de helft zijn.’ Dat geld komt van allerhande belastinge­n: op het terrein van het circuit zelf, de tickets, parkings, toiletten, marktjes, een evenemente­ntaks … Terugvalle­n op de helft doet Stavelot pijn, maar lang niet zoveel als een volledige afgelastin­g. ‘In plaats van 420.000 euro zouden we dan terugvalle­n op 12.500 euro’, zegt De Bournonvil­le.

‘Dit is niet de Grote Prijs Formule 1 van Wallonië. Dit is de Grote Prijs van België’ VANESSA MAES Spa Grand Prix

‘We hebben even gevreesd dat er helemaal niets zou zijn. Dan liever achter gesloten deuren’ THIERRY DE BOURNONVIL­LE Burgemeest­er Stavelot (MR)

 ?? © Dan Istitene/getty images ?? De Formule 1foto’s van het seizoen 2020 zullen te herkennen zijn aan het gebrek aan toeschouwe­rs.
© Dan Istitene/getty images De Formule 1foto’s van het seizoen 2020 zullen te herkennen zijn aan het gebrek aan toeschouwe­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium