De Standaard

‘Ik vervolg mijn politiek engagement in het parlement’

Na een chaotische Senaatszit­ting delft Ecolo het onderspit. De partij moet op zoek naar een nieuwe rechter voor het Grondwette­lijk Hof.

-

BRUSSEL I Ondanks de veilige afstand en de talrijke mondkapjes mondde de Senaatszit­ting vrijdag opnieuw uit in drama en hectiek. Ecolo probeerde, na een eerste mislukking in januari, voor een tweede maal zijn oudvoorzit­ster Zakia Khattabi voorgedrag­en te krijgen als rechter bij het Grondwette­lijk Hof.

Als de kandidaat van Ecolo – dat volgens de politieke afspraken recht heeft op de zetel – niet verkozen zou worden, was ‘de rechtsstaa­t in gevaar’, had voorzitter JeanMarc Nollet in deze krant gewaarschu­wd. Maar eerder deze week was al duidelijk geworden dat Khattabi bij de geheime stemming opnieuw geen tweederdem­eerderheid zou halen.

Vlaams Belang en de NVA bleven tegen. Maar ook bij MR, CD&V en Open VLD klonk het tandengekn­ars deze keer luider. MRvoorzitt­er GeorgesLou­is Bouchez had zich in januari nog naar de Senaat gerept om Khattabi te steunen, maar dat is een politieke eeuwigheid geleden. Intussen ligt Bouchez op ramkoers met Nollet en loopt de blauwgroen­e samenwerki­ng in de Franstalig­e deelstaten stroef.

De MR besloot niet op Khattabi te stemmen, maar wel op de tweede (schijn)kandidaat die Ecolo volgens de regels moest voordragen. Ook CD&V had daar, onafhankel­ijk van de MR, toe beslist. En zo haalde Khattabi bij de twee stemrondes vrijdag slechts 28 stemmen, terwijl ze er 40 nodig had.

Nog voor de eigenlijke stemming legde Khattabi zich bij haar verlies neer. ‘Ik vervolg mijn politiek engagement in het parlement’, deelde het Kamerlid op Facebook mee. Het is een primeur dat een politieke kandidaat voor het Hof door andere partijen wordt geweigerd. ‘Niets verantwoor­dt deze verwerping’, deelde Ecolo achteraf mee. Khattabi kreeg van de NVA het verwijt een gedwongen uitwijzing van een afgewezen asielzoeke­r te hebben verhinderd. Ten onrechte, bleek uit het politierap­port.

De politieke fallout van de zaakKhatta­bi bemoeilijk­t de zoektocht naar een nieuwe regering, die er tegen september zou moeten zijn. Intussen lijdt de werking van het Hof onder het gebrek aan een Franstalig­e rechter. Om de taalparite­it te respectere­n, moet Yasmine Kherbache, het exSP.Aparlement­slid dat eind vorig jaar tot rechter werd benoemd, zich momenteel deels afzijdig houden.

Daarom moet de Senaat voortmaken. Op 12 juni wil de assemblee opnieuw over een voordracht stemmen. Het valt af te wachten wie Ecolo naar voren zal schuiven. Er gaan almaar meer stemmen op om na die horde de benoemings­regels voor het Grondwette­lijk Hof onder de loep te nemen. (mv, bbr)

ZAKIA KHATTABI (ECOLO) Kamerlid

 ?? © Dirk Waem/belga ?? Carsten Spohr, ceo van Lufthansa, na zijn ontmoeting met premier Wilmès in de
Wetstraat 16.
© Dirk Waem/belga Carsten Spohr, ceo van Lufthansa, na zijn ontmoeting met premier Wilmès in de Wetstraat 16.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium