De Standaard

‘Het is kiezen tussen pest en cholera. Het personeel moet goed weten in welk scenario het zal meestappen’

De regering en Lufthansa zetten druk op de vakbonden en de directie van Brussels Airlines om snel een sociaal plan voor het personeel af te kloppen.

- KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I Carsten Spohr, de topman van Lufthansa, klopte vrijdagmid­dag aan bij de Wet straat 16 om er te praten over een reddingspa­kket voor Brussels Airlines. De luchtvaart­maat schappij, een dochter van Luft hansa, verkeert in zwaar weer door de coronapand­emie en on derhandelt al weken met de over heid over minstens 290 miljoen euro staatssteu­n.

Omdat de gesprekken moeizaam verliepen en het vertrouwen soms zoek was, kwam Spohr zelf naar Brussel ‘om de neuzen in de zelfde richting te krijgen’. Dat is gelukt, staat in een gezamenlij­ke mededeling van Lufthansa en de regering. ‘Zowel Lufthansa als de Belgische overheid erkent het be lang van Brussel als economisch­e hub met een uitgebreid­e Europese connectivi­teit en onderschri­jft het belang van een ambitieus groeiplan voor Brussels Airlines dat zich concentree­rt op het Afri kaanse en het NoordAmeri­kaan se continent.’

Over dat toekomstpl­an, waar bij in een eerste fase de vloot krimpt, in de (loon)kosten wordt gesneden en een kwart van het personeel moet verdwijnen, was al langer eensgezind­heid ge groeid. Door zo de rentabilit­eit op te krikken, zou in een tweede fase kunnen worden geïnvestee­rd in groei en nieuwe vliegtuige­n.

Sociaal overleg

Premier Sophie Wilmès (MR) en minister van Financiën Alexander De Croo vroegen Spohr om bij de aangekondi­gde her structurer­ing de wetRenault te respectere­n en ruimte te laten voor het sociaal overleg bij Brus sels Airlines, waar de banen van zo’n duizend werknemers worden bedreigd. Tegelijk werd ook de druk op de bonden en directie op gevoerd om snel werk te maken van een akkoord. Want pas dan is een ‘vergelijk tussen België en Lufthansa mogelijk’, staat in het gezamenlij­ke communiqué.

De vakbonden voelen de druk, maar zetten zich schrap. Vooral voorstelle­n over loonsvermi­nde ring voor het resterende personeel zijn ‘imbuvable’, zegt Paul Beukenhout van de christelij­ke vakbond ACV Puls. Daarbij wordt een deel van het brutoloon in een cafetariap­lan omgezet, aan vliegschem­a’s gesleuteld en in premies gesnoeid. Beukenhout vindt dat het personeel met de rug tegen de muur wordt gezet. ‘Het is kiezen tussen pest en cholera. Het personeel moet goed weten in welk scenario het zal meestappen, en de achterban moet zijn fiat geven.’

Maandag zitten de bonden samen met de directie.

Geen blanco cheque

Ondertusse­n gaan de onderhande­lingen tussen Lufthansa en de Belgische regering, over de vorm en voorwaarde­n van de financieri­ng, de volgende dagen verder. ‘Stap voor stap komen de standpunte­n dichter bij elkaar’, klinkt het in regeringsk­ringen. De grootste horde is nog steeds de vraag hoe België garanties over toekomstig­e groei kan afdwingen. Lufthansa wil alleen investeren als Brussels Airlines winstgeven­d wordt, wat zijn beloftes voorwaarde­lijk maakt. Maar de regering wil geen blanco cheque geven.

Ten slotte moet België ook wachten op een overeenkom­st tussen Lufthansa en de Duitse overheid, aan wie de luchtvaart­maatschapp­ij 9 miljard euro staatssteu­n vraagt. Ook daar lopen de gesprekken langzaam. De onderhande­lingen zijn ‘intens’, zei minister van Transport Andreas Scheuer vrijdag. ‘Ik kan geen datum of resultaat geven.’

Ook GeorgesLou­is Bouchez (r.) stemde niet voor Khattabi (l.).

PAUL BEUKENHOUT ACV Puls

 ?? © belga ??
© belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium