De Standaard

Studenten zien het niet meer zitten

-

BRUSSEL I De Gentse universite­it vraagt aan alle lesgevers en examinator­en om goed na te denken over de examenleer­stof en te focussen op het toetsen van de essentiële competenti­es, omdat de studenten het moeilijk hebben door de coronacris­is. Dat zegt de Onderwijsr­aad van de UGent.

‘We ontvangen signalen dat studenten door een heel moeilijke periode gaan. Wij zijn daarover bezorgd. Maak een duidelijk leerstofov­erzicht voor uw vak en maak duidelijk aan studenten wat hoofdzaken en bijzaken zijn in de leerstof’, stelt de Onderwijsr­aad.

Uit onderzoek aan de UGent blijkt dat een op de vijf studenten zich depressief voelt. De helft denkt dat hij door de coronacris­is zijn academieja­ar niet goed zal kunnen afronden. ‘Ze hebben de examenperi­ode in december en januari al in vrijwillig isolement doorgebrac­ht. Dan genoten ze van een maand vrijheid om hun vrienden en familie te ontmoeten, maar daarna is het opnieuw begonnen. Alles samen is dat een heel lange periode van isolement’, zegt onderzoeke­r Maarten Vansteenki­ste.

Ruim twee derde van de studenten zegt het lastig te hebben om het afstandson­derwijs vol te houden.

Een ander onderzoek schetst ook al een somber beeld. ‘De belangrijk­ste reden is het ontbreken van het studentenl­even. Daarnaast heeft 93 procent van de studenten het gevoel nu niets te betekenen voor de maatschapp­ij’, zegt professor ergotherap­ie Dominique Van de Velde. ‘Verontrust­end is ook dat ze zichzelf minder gaan verzorgen, opkleden of wassen. Een positief aspect is wel dat er significan­t meer gesport wordt.’ (belga)

DOMINIQUE VAN DE VELDE Professor ergotherap­ie (UGent)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium