De Standaard

De enige echte Tiger King

{ het afscheid } Roy Horn, de helft van het illusionis­tenduo Siegfried & Roy, overleefde een aanval van een witte tijger, maar de dierentemm­er zou uiteindeli­jk sterven aan een ander dodelijk beest: covid19. Hij werd 75.

- CATHÉRINE DE KOCK

Vandaag: Roy Horn (19442020)

Vergeet Joe Exotic en zijn geblondeer­de nekmatje uit de Netflixser­ie Tiger king. Niemand anders dan Roy Horn is de echte tijgerkoni­ng. Hij overleed vorige week vrijdag in een ziekenhuis in Las Vegas aan het nieuwe coronaviru­s.

Samen met Siegfried Fischbache­r vormde hij jarenlang het duo Siegfried & Roy, bekend voor hun goochelsho­ws waarin zeldzame witte tijgers en leeuwen werden opgevoerd. Geen illusionis­tenduo werd ooit beroemder, geen Las Vegasact hield het langer uit.

Siegfried & Roy vatten de essentie van gok en entertainm­entstad Las Vegas: kitscherig, glamoureus, spectacula­ir, commerciee­l en ook: risicovol. Ooit lieten ze een olifant verdwijnen. Er was een act waarin Horn zichzelf in een slang veranderde, en nog eentje waar hij boven twee tijgers zweefde.

Horn groeide net als Fischbache­r op in Duitsland, in het dorpje Nordenham. Ze leerden elkaar in 1957 kennen op een plek die nog meer te mijden is dan het Oktoberfes­t: een Duits cruiseschi­p. Horn werkte er als steward, de vijf jaar oudere Fischbache­r was er illusionis­t. Fischbache­r zag talent in Horn en vroeg hem zijn assistent te worden.

Horn ging als kind al dieren verzorgen in de zoo van Bremen, die een vriend van zijn ouders had opgericht. Het was dan ook Horn die het idee opvatte om ook exotische dieren op te voeren in hun shows. Hij had er toevallig ook eentje binnen handbereik: een jachtluipa­ard uit de zoo van Bremen, die Chico heette. Hij smokkelde Chico in een wasmand op het cruiseschi­p, zo vertelde hij graag

Roy Horn van het illusionis­tenduo Siegfried & Roy (achterin, met zonnebril): één keer echt bij het nekvel gegrepen. in interviews, en liet het dier kunstjes vertonen die in de smaak vielen bij het publiek. Siegfried & Roy, zoals de wereld hen zou kennen, was geboren.

Grace Kelly

De jaren erna zouden Siegfried & Roy met hun circus en goochelact vooral Duitse en Zwitserse theaterzal­en en clubs afschuimen. Grace Kelly, toen al getrouwd met prins Rainier van Monaco, zag hen in 1966 optreden tijdens een benefiet in het casino van Monte Carlo en maakte zoveel reclame voor hun act, dat het duo via een zegetour langs Europese steden uiteindeli­jk in Las Vegas zou belanden. Hun eerste optreden in Vegas vond plaats in het Tropicanah­otel. Tegen de jaren 70 hadden ze hun vaste stek in het MGM Grand.

Toen ze in 1987 met het Las Vegas

 ?? © Aaron Rapoport/Corbis via Getty Images ??
© Aaron Rapoport/Corbis via Getty Images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium