De Standaard

‘Coronaprev­entie’ tegen huiselijk geweld

-

Hoe spreek je over geweld als de dader meeluister­t? In Spanje ontstond het idee om vrouwen bij de apotheek een ‘masker 19’ te laten vragen, een codewoord dat op het eerste gezicht een bestelling lijkt. De apotheker kan dan maatschapp­elijk werkers inschakele­n. ‘Masker 19’ maakt wereldwijd opgang, van LatijnsAme­rika naar Frankrijk, Nederland en nu België.

De mediaaanda­cht is dubbel, zegt Sujata Tuladhar van het VNbevolkin­gsfonds. ‘Nu weten daders er natuurlijk ook van.’ Codewoorde­n integreren in bestaande eerstelijn­szorg is volgens haar belangrijk­er. ‘Nepal doet dat heel goed, door de vaste gemeenscha­pswerker te voorzien van een gsm.’

Anita Cautaers van de Centra voor Algemeen Welzijnswe­rk waarschuwt dat Masker 19 niet echt lijkt te werken in België. ‘We gaan nu eerder onze folders op de toonbank van apothekers leggen. Dat partnersch­ap kwam in een stroomvers­nelling door corona.’ In is tijdens de lockdown de alcoholver­koop aan banden gelegd om huiselijk geweld te beperken. ‘Alcohol is zonder twijfel een risicofact­or, maar het is geen grondoorza­ak’, weet Jansen. De zwarte markt kan het effect ook tenietdoen.

waarschuwe­n dan weer voor een gerechteli­jke achterstan­d van 1.600 dossiers rond huiselijk geweld door covid19. Het verhoogt de onveilighe­id en straffeloo­sheid. Ze pleiten voor processen zonder jury en strengere wetten. ‘Het kan niet dat rechtszake­n pas veel later worden afgehandel­d, met het risico dat men er zich vanaf maakt om justitie te ontlasten’, waarschuwt men. (gina)

 ?? © zuma press ?? vermoord,
München.
© zuma press vermoord, München.
 ?? © afp ?? La Paz (Bolivia).
© afp La Paz (Bolivia).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium