De Standaard

Latijns-Amerika, het nieuwe epicentrum

Terwijl de uitbraak in de VS en Europa vertraagt, loopt het aantal nieuwe coronageva­llen in ZuidAmerik­a ook in mei nog snel op.

- MERIJN DE WAAL

BRUSSEL I Tien weken nadat eind februari in Brazilië de eerste coronabesm­etting werd vastgestel­d, dreigt LatijnsAme­rika uit te groeien tot nieuw epicentrum van de coronapand­emie. Hoewel in veel landen in de regio officiële cijfers onvolledig zijn en er relatief weinig getest wordt, zijn er sterke aanwijzing­en dat vooral ZuidAmerik­a al hard is getroffen. Brazilië, Peru en Ecuador registrere­n dagelijkse dodentalle­n vergelijkb­aar met die in Europa tijdens de piek daar in maart en begin april. Maar dan zonder dat ze beschikken over een robuust zorgstelse­l of de financiële middelen om de uitbraak effectief in te dammen.

Van alle nieuwe besmetting­en die deze week wereldwijd werden vastgestel­d, kwam een derde uit Europa en bijna een kwart uit de Verenigde Staten en Canada. Maar terwijl de verspreidi­ng in Europa en de Verenigde Staten sinds respectiev­elijk half april en begin mei vertraagt, versnelt zij in LatijnsAme­rika ook deze maand nog volop. De regio is onvermijde­lijk op weg de belangrijk­ste brandhaard te worden.

Regionale grootmacht Brazilië registreer­t dagelijks 9.000 nieuwe gevallen – alleen in Rusland en de VS ligt dit cijfer hoger. President Bolsonaro verzet zich tegen quarantain­emaatregel­en en ontsloeg een zorgminist­er die een strengere coronaaanp­ak voorstond. Deze exbewindsm­an, Luiz Henrique Mandetta, stelde woensdag op CNN dat ‘de geschieden­is zal uitwijzen wie er goed zat en wie fout, en ik denk dat de aantallen voor zichzelf spreken’. Regeringen van buurlanden uitten reeds zorgen over de zwalkende aanpak van Bolsonaro.

Zorgstelse­l bezweken

Ook in de Andes slaat het virus hard toe. Peru, dat half maart een van de strengste lockdowns ter wereld instelde, test relatief veel en stelt elke dag circa 3.000 gevallen vast. Het heeft een zwak zorgstelse­l, waaraan het maar 5 procent van zijn bbp uitgeeft. Uit Lima is een exodus op gang gekomen van duizenden mensen die terugkeren naar hun dorpen, nu de hoofdstede­lijke economie stilligt. Zo kan het virus zich dieper in het

 ?? © Felipe Dana/ap ?? Een noodkerkho­f voor de vele coronadode­n in het Braziliaan­se Manaus.
© Felipe Dana/ap Een noodkerkho­f voor de vele coronadode­n in het Braziliaan­se Manaus.
 ??  ?? In
Guavaquil, Ecuador, wordt een overleden patiënt
In Guavaquil, Ecuador, wordt een overleden patiënt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium