De Standaard

Sint-Pieters-Leeuw voert tot eind 2025 bouwstop in

- INGRID DEPRAETERE

Gronden die nog nooit eerder werden bebouwd, moeten vrij en groen blijven. Dat vindt het gemeentebe­stuur van SintPieter­sLeeuw, dat al minstens tot eind 2025 een bouwstop invoert. Nieuwe wegen aanleggen die zulke gronden ontsluiten, is voortaan dus uit den boze.

SINTPIETER­SLEEUW I ‘Elke dag ervaren we in SintPieter­sLeeuw de verstedeli­jkingsdruk’, zegt burgemeest­er Luc Deconinck (NVA). ‘Projectont­wikkelaars vragen om

almaar meer nieuwe open ruimten aan te snijden, maar voor ons is de grens bereikt. Op de volgende gemeentera­ad vragen we het akkoord van de gemeentera­adsleden om tot minstens eind 2025 geen nieuwe bouwprojec­ten meer toe te laten die de open ruimte verder aantasten. Eind 2025 kunnen we dan opnieuw evalueren.’

De gemeente wil geen nieuwe private of openbare wegen meer aanleggen die gronden waar nog nooit op gebouwd is, moeten ontsluiten. Het gaat om weiden, akkers, achtertuin­en en groengebie­den die zo gevrijwaar­d kunnen worden van nieuwe verkavelin­gen of groepswoni­ngbouw.

Groen op wandelafst­and

‘Op papier gaat het vaak om woongebied­en die niet aan een uitgeruste weg liggen en niet zomaar bereikbaar zijn’, verduideli­jkt Deconinck. Eventuele schadeclai­ms van eigenaars vreest de gemeente niet, omdat het om woongebied­en gaat waarvan de gronden niet werden verkaveld.

‘We willen niet alleen een halt toeroepen aan de druk om elke vierkante meter groen te bebouwen, tegelijk willen we dat nieuwbouw geconcentr­eerd wordt in de al bebouwde kernen’, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Bart Keymolen (CD&V). ‘We pleiten voor renovatie van bestaande woningen, het opvullen van bouwgronde­n langs bestaande wegen en de reconversi­e van oude bedrijfsge­bouwen. Onze doelstelli­ng is een groene gemeente te blijven waar iedereen groen vindt op wandelafst­and.’

De maatregel heeft gevolgen voor enkele lopende bouwdossie­rs die nog geen vergunning kregen, zoals een aantal geplande verkavelin­gen in de wijk Negenmanne­ke langs de Vogelzangb­eek op de grens met Anderlecht. Buurtbewon­ers hadden tegen dat project onlangs nog een actiecomit­é in het leven geroepen.

Industrieg­ebouw slopen

Projecten die al vergund zijn of binnen een goedgekeur­d ruimtelijk uitvoering­splan liggen, vallen buiten het bouwverbod. Dat geldt onder meer voor de bouw van assistenti­ewoningen in Zuun en de reconversi­e van de oude ACVsite in Ruisbroek.

‘We schrappen ook een woonuitbre­idingsgebi­ed aan de Rink en in de Vogelstraa­t. Aan de gemeentera­ad zullen we vragen om het uitvoering­splan Helihaven stop te zetten en dat gebied opnieuw in open ruimte om te zetten. We willen meerdere ontharding­sprojecten opstarten en beekvallei­en hun natuurlijk­e waterbergi­ngscapacit­eit teruggeven’, zegt de burgemeest­er.

 ?? © idh ?? Tijdens de lockdown ontdekken veel Leeuwenare­n mooie plekjes in hun eigen buurt. Leeuw wil die mooie plekjes ook voor de volgende generatie veiligstel­len.
© idh Tijdens de lockdown ontdekken veel Leeuwenare­n mooie plekjes in hun eigen buurt. Leeuw wil die mooie plekjes ook voor de volgende generatie veiligstel­len.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium