De Standaard

WaaslandBe­veren naar de rechter

- JUPILER PRO LEAGUE (dvd, kofr, bla)

‘De absurditei­t van het voetbal. Weken vergaderen en dan dit.’ Dirk Huyck, de voorzitter van WaaslandBe­veren was gisteravon­d te emotioneel om te reageren, maar ’s ochtends voelde hij de bui al hangen.

Tot donderdag dachten ze op de Freethiel dat ze gered waren. De weg naar een competitie met 18 ploegen lag open, maar toen keerde het tij.

De fusieclub vindt dat er is gemanipule­erd om 1A met 18 ploegen te boycotten. ‘We hebben vragen bij de samenstell­ing van de Pro League’, zegt persverant­woordelijk­e Martijn De Jonghe. ‘Iedereen veegt voor eigen deur. Onbegrijpe­lijk dat het voorstel van 18 teams, waarin 7 van de 8 leden van de werkgroep zich konden vinden, het niet haalde.’ WaaslandBe­veren werd met 84 procent van de stemmen veroordeel­d tot degradatie naar 1B. Het kwam de facto één stem tekort. De Waaslander­s aanvaarden het besluit niet en stappen naar de rechtbank. ‘We putten al onze middelen uit’, zegt De Jonghe. ‘Dit is een flagrante schending van de reglemente­n. We konden ons op de 30ste speeldag nog redden.’

Wat donderdag onmogelijk leek, was vrijdag een feit. OH Leuven en Beerschot willen de terugwedst­rijd van de promotiefi­nale achter gesloten deuren spelen. De Leuvense burgemeest­er Mohamed Ridouani (SP.A) sluit een wedstrijd op 1 of 2 augustus op zijn grondgebie­d niet langer uit.

BRUSSEL I Beerschot hulde zich de voorbije weken in absoluut stilzwijge­n. Samen met OHL wachtte het stilletjes af tot beide clubs samen werden toegelaten tot een 1A met 18 clubs. Leuvens burgemeest­er Mohamed Ridouani had het signaal gegeven dat een wedstrijd in coronatijd een gevaar voor de openbare orde betekende, zelfs als die achter gesloten deuren werd gespeeld.

Dat standpunt veranderde nadat beide clubs donderdag het mes op de keel werd gezet. Als de promotiefi­nale niet meer gespeeld kon worden, zou zowaar Westerlo naar 1A stijgen.

De competitie in 1B kent namelijk een bijzonder format: ze wordt afgewerkt in twee periodes, waarvan de twee winnaars, dit jaar dus OH Leuven en Beerschot, in een promotiefi­nale uitmaken wie naar 1A gaat. Maar er wordt ook een stand bijgehoude­n van de competitie over beide periodes heen, en daarin prijkt Westerlo bovenaan.

‘Een triest schouwspel’, reageerde Ridouani op het Westerlosc­enario. ‘Dit gaat niet langer om de sport, dit is achterkame­rgefoefel van het hoogste

Beerschot won de niveau. Net als je denkt dat het niet erger kan, is er de Pro League om zichzelf te overtreffe­n.’ Ook bij Beerschot konden ze er niet om lachen. Ondervoorz­itter Walter Damen: ‘Wij hebben ons altijd verzet en zullen ons ook blijven verzetten tegen een mogelijke promotie van Westerlo. Op basis van het eindklasse­ment is dat simpelweg niet mogelijk. Punt.’

Beerschot en OHL kozen vrijdagmid­dag eieren voor hun geld. Een wedstrijd met nieuwe kernen begin augustus is verre van ideaal, maar het is hun beste kans om 1A te bereiken.

Match in Duitsland?

‘Het is vreemd dat wij wekenlang van verschille­nde clubs hoorden dat ze het voorstel voor een competitie met 18 ploegen steunen en dan nu plots merken dat iedereen voor behoud van het huidige format heeft gestemd’, zei Walter Damen. ‘Ik stel mij daar ernstige vragen bij. Maar oké. Die terugmatch tegen Leuven moet en zal nu gespeeld worden, al was het op de Noordpool.’

Pro Leagueceo Pierre François sloot vrijdag niet uit dat de wedstrijd in Duitsland wordt gespeeld ‘indien de autoriteit­en akkoord gaan’. Het maakt de Pro League eigenlijk niet uit, zo lang er maar een sportieve stijger is. De uitslag uit de heenmatch – 10 voor Beerschot – blijft behouden.

OudHeverle­e Leuven probeert zijn thuisvoord­eel te redden door Mohamed Ridouani te vragen om in eigen stadion te spelen. De Leuvense burgemeest­er liet vrijdagavo­nd de deur op een kier voor een wedstrijd op 1 of 2 augustus. Tot 31 juli zijn sportcompe­tities niet toegelaten in België, op 7 augustus begint het nieuwe seizoen.

‘Een officieel verbod bij burgemeest­ersbesluit op een match in augustus is er vooralsnog niet’, zei Ridouani. ‘Ik zal me breed bevragen bij de lokale en federale veiligheid­sdiensten. Samen met OHL en Beerschot zullen we alles rustig bespreken, op een constructi­eve en volwassen manier.’

‘Westerlo heeft reglementa­ir geen recht op promotie, punt’

WALTER DAMEN Ondervoorz­itter Beerschot

tegen OHL met 10.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium