De Standaard

Zo zal volgend seizoen eruitzien

-

zestien clubs in 1A met miniplayof­fs. Dat moet de kalender sparen met het oog op de coronadrei­ging. Na 30 speeldagen in de reguliere competitie spelen de eerste vier de ‘Champions Playoff’ van zes speeldagen om de titel.

De nummers vijf tot acht spelen ook in zes speeldagen de ‘Europa League Playoff’. Wie die wint, speelt nadien een finale tegen de nummer vier van de Champions Playoff om het laatste Europese ticket. Als de bekerwinna­ar ook in de Champions Playoff zit, krijgt de winnaar van de Europa League Playoff automatisc­h het laatste Europese ticket. Beide playoffs werken opnieuw met halvering van de punten.

Het concept in 1B blijft hetzelfde: acht teams die vier keer tegen elkaar spelen. Doordat Lokeren, Roeselare en Virton geen proflicent­ie kregen, komen Deinze, Seraing en RWDM erbij. De promotiefi­nale wordt geschrapt, de kampioen van de reguliere competitie promoveert.

De ploeg die moet degraderen uit 1A of 1B, zal zijn vel voortaan niet meer gered zien doordat een reeksgenoo­t naast een licentie grijpt of failliet gaat. Daardoor is het vanaf nu mogelijk dat in één seizoen meer dan één club uit 1A of 1B verdwijnt. Zo hoopt de Pro League de hoogste klasse op termijn af te kalven naar een minimum van veertien clubs. De Proximus League zou verder gaan met een minimum van zes clubs, waardoor er maar twintig profclubs zouden overblijve­n in België.

Een andere nieuwighei­d is dat een wedstrijd die door de lokale overheid om welke reden dan ook verboden wordt, op neutraal terrein moet worden afgewerkt. Gebeurt dan niet, dan verliest de thuisploeg met 03. Alle clubs moeten ook nu al accepteren dat ze zich zullen neerleggen bij de stand als de competitie niet volledig afgewerkt kan worden.

 ?? © belga ?? heenwedstr­ijd
© belga heenwedstr­ijd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium