De Standaard

De Rolluikenb­eweging

- ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar alleen al in onze regio Ligurië, met anderhalf miljoen inwoners een van de kleinere regio’s in Italië, 3.773 bedrijven verdwenen. De faillissem­enten van april en begin mei zijn in dat cijfer nog niet meegeteld en de problemen zullen niet verdwijnen als de winkels volgende week weer open mogen.

Handwerksl­ieden, winkeliers, handelaars, restaurate­urs, barmannen en herbergier­s hebben zich verenigd in de Rolluikenb­eweging. Ze eisen opschortin­g van de huur en belastinge­n en een tegemoetko­ming in de personeels­kosten en kondigen protest aan. ‘Het echte probleem,’ aldus de zegsman van de Rolluikenb­eweging, ‘is dat de vraag is weggevalle­n. We kunnen wel openen, maar onze klanten hebben geen lire om te spenderen.’

Ik vroeg aan Stella wat ze daarvan vond.

‘Je zat aan je gezicht’, zei

Stella.

‘Je hebt zelf net mijn handen ontsmet’, zei ik.

‘Maar daarna heb je op je telefoon gekeken en daarmee heb je buiten een foto gemaakt nadat je wisselgeld had aangenomen. Ik moet ook overal op letten. Paranoïde en psychopath­isch moeten we zijn in deze tijd. Neem een voorbeeld aan mij, al sta ik op dit moment niet echt vrolijk in het leven.’

Ze lachte. Ondanks het mogelijke besmetting­sgevaar op mijn zojuist zo onnadenken­d beroerde rechterneu­svleugel zoende ze mij.

Als ik deze quarantain­e niet had kunnen delen met mijn stralende, psychopath­ische Stella, zou ik zijn verschromp­eld tot een bitter man in explosieve stagnatie. Zuchtend boodschapp­en doen en voor de zoveelste keer afwassen en pastarestj­es schrapen uit de vergiet zouden zinloos zijn als zij tussendoor niet tegenover mij dineerde met sterren in haar ogen. Als de apocalyps nog moet komen, zal ik die in ieder geval niet hoeven te beleven zonder Stella’s commentaar. Ik zou mij er bijna op verheugen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium