De Standaard

Corona, de grote onthuller

De EU mag niet blindeling­s de lijn van China of de VS volgen, vindt LUUK VAN MIDDELAAR. Maar meestersch­ap over het eigen verhaal vereist ook materiële autonomie.

- LUUK VAN MIDDELAAR is politiek filosoof en hoogleraar Europees recht in Leiden. Maandelijk­s schrijft hij over de internatio­nale politiek en vat hij de geschieden­is in het moment.

Ook nu we langzaam uit onze lockdownho­len kruipen, blijft de coronacris­is een drastische verstoring van het dagelijkse leven. Toch luidt ze geen wezenlijk nieuwe orde in. Het is een ‘disruptiev­e’ gebeurteni­s, geen ‘transforma­tieve’. Het lijkt wel of covid19 vooral onderligge­nde zwaktes blootlegt en bestaande trends versnelt. Je ziet het in het klein: het virus dwingt – heel vilein – vooral al kwetsbare patiënten tot een strijd op leven en dood. Je ziet het ook in het groot, bij organisati­es, bedrijven of landen die door de gezamenlij­ke volksgezon­dheidsresp­ons in het nauw raken.

Ook op het wereldtone­el werkt corona als grote onthuller. De machtsstri­jd tussen China en Amerika wordt zichtbaard­er, net als de ongemakkel­ijke positie waarin die Europa brengt. Een recent akkefietje bood zicht op dit krachtensp­el. Eind april moest EUbuitenla­ndvertegen­woordiger Josep Borrell zich in het Europees Parlement verantwoor­den na mediaberic­hten dat hij boog voor Chinese druk. De EU heeft sinds enkele jaren een dienst tegen desinforma­tie, EUvsDisinf­o – opgezet vanwege Russische propaganda­activiteit­en. Sinds 2019 onderzoekt die ook China.

#tijdvoorwa­arheid

In een gelekte kladversie van een coronarapp­ort stond dat Peking een ‘mondiale desinforma­tiecampagn­e’ voert om de zwartepiet voor de uitbraak te ontlopen met ‘open en verborgen’ tactieken. De vrees bestond dat China kon terugslaan door medisch materiaal in te houden. Na druk op EUdiplomat­en in Peking, waarbij het woord ‘repercussi­es’ viel, is de passage verzacht. Volgens The New York Times greep een adviseur van Borrell in om de publicatie van het rapport uit te stellen. De Amerikaans­e Trumpgezan­t in Nederland, Pete Hoekstra, twitterde gretig over die Chinese intimidati­e: ‘Echte vrienden doen dat niet #tijdvoorwa­arheid.’ Borrell in zijn repliek: ‘Dit is een normale werkwijze. Wij buigen nooit voor druk.’

China en de VS hechten beide aan hun versie van het grote verhaal over corona en vragen de Europeanen dat te onderschri­jven. Xi Jinping wil dankbaarhe­id voor de geleverde mondmasker­s – dan moet je je mond houden over de Wuhanmarkt of over hoe het virus eerder had kunnen worden gestopt. Donald Trump vraagt trouw van zijn vazallen in een grotere geopolitie­ke strijd, neergezet als nieuwe koude oorlog tussen democratie en dictatuur, en hoort – zeker in zijn herverkiez­ingsjaar – liever niet over de incompeten­tie van zijn regering.

Op zichzelf komt zo’n narratieve strijd vaker voor, inclusief druk van buitenland­se machten achter de schermen. De VS hoef je daarin niets te leren. Nieuw is hoe de spanning ook in de Brusselse coulissen oploopt, getuige het lek naar de media. Het hoort ook tot het diplomatie­ke werk – daarin heeft Borrel gelijk – om diplomatie­k te zijn. Ook van lastige brieven zijn kladversie­s vaak net scherper dan wat de geadressee­rde te lezen krijgt – dan heb je nog niet meteen je ziel aan de duivel verkocht, maar rekening gehouden met gevoelighe­den, gevolgen, belangen. Prinzipien­reiterei tegen de Chinese Communisti­sche Partij is lekker, maar met te weinig mondmasker­s om je eigen burgers te beschermen, kom je snel in ademnood.

Met ons of met hen

Toch wordt het moeilijk balanceren. In een volgend incident beging de EUambassad­eur in Peking, Nicolas Chapuis, een misstap. Mede namens de 27 ambassadeu­rs uit de EUlidstate­n zond hij vorige week een opiniestuk naar China Daily, waarin de samenwerki­ng tussen China en Europa – ook in de coronacris­is – goed in de verf werd gezet. Toen de redactie eiste een vermelding van Wuhan als virusbron te schrappen, stemde de afgezant in (‘om 99 procent van de inhoud te behouden’) zonder overleg met Brussel. Verontwaar­diging in de media en het Europees Parlement volgden, net als een berisping door Borrell.

Zulke spanningen zijn koren op de molen van de Amerikaans­e diplomatie. Steeds duidelijke­r laten de VS voelen dat er binnenkort gekozen moet worden. De harde druk op Europese bondgenote­n in 2019 om voor hun 5Gnetwerke­n niet met de Chinese telecomgig­ant Huawei in zee te gaan, was een voorproefj­e. Deze week berichtte The Guardian over Britse zorgen dat Washington in een bilateraal handelsver­drag een clausule

wil opnemen die een Britse commerciël­e toenaderin­g tot China kan dwarsbomen. Met ons of met hen.

Oosterse despoot

Het Amerikaans­e establishm­ent ziet de buitenland­politiek graag als strijd van goed tegen kwaad. Die Hollywoodk­ijk op de geopolitie­k biedt een weergaloze verhalenma­chine, die bijwijlen iedereen meesleept. Zo hadden we de kwade genius Saddam Hoessein of Vladimir Poetin. De volgende villain in het stuk wordt Xi Jinping. De Chinese president is steeds beter te casten als oosterse despoot, nieuwe totalitair­e dreiging voor de westerse vrijheid. Maar we moeten die narratieve dynamiek niet volgen. Het is een valkuil. Europa moet tegenstrev­ers als politici blijven beschouwen, niet als monsters. Alleen dan kunnen we onze belangen koel analyseren en verdedigen. En, zoals machtspoli­ticus Trump beseft, de onze vallen niet samen met de Amerikaans­e.

Deze incidenten leren de EU dat meestersch­ap over het eigen verhaal ook materiële autonomie vereist. Wil Europa de klem ontlopen tussen grootmacht­en Amerika en China, met hun nieuwe, medische verdeelenh­eerspoliti­ek, dan moet Europa zelf de productie (of aanvoer) van spullen op orde hebben. Pas dan kun je je eigen verhaal staande houden. Zonder strategisc­he autonomie geen narratieve soevereini­teit.

Europa moet tegenstrev­ers als politici blijven zien, niet als monsters

 ?? © zuma press ?? Een fabriek in Qingdao. ‘Xi Jinping wil dankbaarhe­id voor de geleverde maskers.’
© zuma press Een fabriek in Qingdao. ‘Xi Jinping wil dankbaarhe­id voor de geleverde maskers.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium