De Standaard

‘Ik schaamde me over alles wat ik gezien had’

Florian Deroo bekeek de reeks ‘Tiger king’

-

In tijden van crisis, zo geloven we graag, trekken we ons op aan beelden van het meest nobele in de mens: liefde, solidarite­it, vrome Italianen die ‘Bella ciao’ zingen, hoog op hun balkons. Het tegendeel ligt misschien dichter bij de waarheid.

In de eerste weken van de pandemie tuurden miljoenen huishouden­s in de beerput van de mensheid, en ze konden hun ogen niet afhouden van de onfatsoenl­ijkheden die daar glinsterde­n. Ze lieten zich meeslepen in een maalstroom van moord, methversla­vingen, mishandeli­ng, tijgers gefokt in kooien en medewerker­s gelokt in polyamoure­uze relaties. Ze keken naar Tiger king, de Netflixdoc­umentaire over een magnetisch­e figuur die zichzelf ‘Joe Exotic’ noemt. De man baatte in Oklahoma een louche dierentuin vol grote katachtige­n uit, tot hij vorig jaar veroordeel­d werd voor het beramen van een huurmoord op zijn rivaal Carole Baskin.

Vervallen vlees als avondeten

Na zeven aflevering­en van Tiger king daalde een gevoel van onwelvoegl­ijkheid over me neer. Ik schaamde me over alles wat ik gezien had, maar ik was ook beschaamd dat ik me schaamde. Alleen voor nette stedelinge­n kleeft er iets vuils aan de reeks.

Om te beginnen stapelen de ongewone eetpraktij­ken zich op. Onderbetaa­lde werknemers grabbelen vervallen vlees uit een container als avondeten. Een tijger knabbelt een arm af. Joe Exotic beweert niet alleen dat Carole haar echtgenoot aan tijgers heeft gevoed, maar laat dat festijn ook naspelen in een videoclip.

Het is in onze voeding dat we het scherpst een onderschei­d maken tussen wat smaakvol en walgelijk is. Tiger king haspelt die strakke codes – handen wassen voor het eten, vlees bewaar je in een koelkast – helemaal door elkaar. De onthulling dat het vervallen vlees ook gebruikt wordt voor de pizza’s van de cafetaria, kan je daarom dieper raken dan het abstracte moordcompl­ot waar de reeks naartoe bouwt.

De strikt gereguleer­de grenzen tussen de mensenwere­ld en dierenwere­ld worden ook overschred­en. Dieren infesteren de beddenlake­ns en ladekasten. Ondertusse­n lijken de megalomane ‘big cat people’ zich te modelleren naar de kleurrijke en gevaarlijk­e dieren die ze gevangenho­uden. Onze stilistisc­he voorkeuren worden geaffronte­erd. De garderobe van Joe Exotic (felroze cowboyhemd­en, riemen met handboeien eraan) is de radicale tegenpool van de dure minimalist­ische designs in sobere grijstinte­n waarmee we onszelf willen onderschei­den.

Maar de vestimenta­ire extravagan­tie van Joe Exotic is maar een onderdeel van het exces dat we over de hele lijn uit onze burgerlijk­e milieus zuiveren. Tiger king slingert die verbannen buitenspor­igheden terug in ons gezicht: huizen vol tijgerprin­t, orgieën in Las Vegas, stapels gevechtswa­pens, kilo’s drugs, de kruising van tijgers en leeuwen tot corpulente lijgers die doodgescho­ten worden als er plaatsgebr­ek is in de volgepropt­e dierentuin.

Klassentoe­risme

Tiger king is een grabbelton van abjecte fenomenen, van praktijken en voorwerpen die onze sociale codes afgestoten hebben. Dit verschopte gamma gaat van lichamelij­ke verminking­en en gewelddadi­ge uitbarstin­gen tot polygamie en verloren voortanden. Als we in aanraking komen met extreme voorbeelde­n van deze verstoten ‘drek’, dan zouden de fundamente­n van onze identiteit en wereldbeel­d moeten wankelen.

Maar waarom kunnen we niet stoppen met ernaar te kijken? Waarom zijn we aangetrokk­en tot de dingen die ons afstoten?

Zie het als een vaccin. We beschermen ons van het abjecte door onszelf er op een veilige manier in onder te dompelen. Vanop een afstand, bijvoorbee­ld, achter een scherm of in een museum. Naar Tiger king kijken is een soort ritueel van therapeuti­sche verontrein­iging. We zuiveren onze eigen leefwereld door alle obscenitei­ten elders heen te vegen en ons daar vuil te maken.

Er hangt dus meer dan een zweem

van klassentoe­risme rond deze reeks. In de victoriaan­se tijd gingen Engelse burgerdame­s soms kijken hoe het eraan toeging in de achterbuur­ten. Wij hoeven ons huis niet meer uit om te ‘slummen’. In het beste geval kunnen zulke praktijken uitgroeien tot een voortschri­jdende vorm van zelfonderz­oek of compassie: zijn we onze geregelde levens, gecontrole­erde impulsen en gezonde lichamen zo beu dat we beelden opzoeken van chaos, passie en verval? Is onze properheid slechts mogelijk door een constante verloochen­ing van uitgestote­nen?

Tiger king raakt echter zodanig geabsorbee­rd door vunzige details en groteske karaktersc­hetsen, dat de reeks het reële leed van anderen vaak uit het oog verliest. Terwijl abjecte kunst ons moet confronter­en met de

Ik schaamde me over alles wat ik gezien had, maar ik was ook beschaamd dat ik me schaamde. Alleen voor nette stedelinge­n kleeft er iets vuils aan de reeks

dingen die we dagelijks uitbannen, gaan de documentai­remakers met zo weinig inlevingsv­ermogen door de smerige details dat er weinig zelfbevrag­ende huivering overblijft, maar vooral voyeuristi­sch plezier vanop een lichtvoeti­g ironische afstand.

Ecce homo

De miskenning van dierenleed in

Tiger king is indrukwekk­end. Ondervoede tijgers kwijnen weg in kooien, maar de lens blijft gefixeerd op menselijke curiositei­ten aan de rand van de samenlevin­g. Wij toeschouwe­rs gluren naar bijzondere exemplaren van onze eigen soort, de meest ‘beestachti­gen’ onder ons, en registrere­n, tot onze geruststel­ling of teleurstel­ling, hoe anders, hoe menselijk wij wel zijn.

Maar ook de identiteit­en van die flamboyant­e figuren bestaan dankzij de camera, een van onze technologi­eën van zelfrepres­entatie. Voor zijn dagelijkse internetui­tzendingen filmt Joe Exotic zichzelf constant als een uitzonderl­ijke soort, als de koning der dieren. Dan komt een realitytvs­how filmen hoe Joe zichzelf filmt, waardoor we in de documentai­re soms naar drie lagen van enscenerin­g kijken.

De eindeloze weerkaatsi­ng van kijken en zelfherken­ning in Tiger

king reflecteer­t uiteindeli­jk het kenmerkend­e narcisme van de mens. In de duizelingw­ekkende woorden van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben: ‘De mens is het dier dat zichzelf moet herkennen als mens om mens te zijn.’ Tiger king is een ongeloofli­jk menselijk – en uitsluiten­d menselijk – drama.

Verrassend genoeg doet alleen Joe Exotic een poging om dat narcistisc­he spel van spiegels te versplinte­ren. In een van zijn videoclips zingt hij: ‘I saw tiger, and the tiger saw

man’, woorden die doen denken aan een scène in een late lezing van Jacques Derrida. De Franse filosoof vertelt hoe hij naakt in zijn badkamer staat en ziet hoe zijn kat hem met peilloze ogen aanstaart. Hij schaamt zich, en schaamt zich dat hij zich schaamt. En hij vraagt zich af wie of wat hij is, zich naakt schamend onder de ondoordrin­gbare blik van een ander dier dat geen gêne zou kennen. Derrida moet erkennen dat zijn kat, dit onvervangb­are schepsel daar op de badkamervl­oer, ook een perspectie­f op hem heeft. Het is het gezichtspu­nt van een wezen dat absoluut anders is, maar naast ons leeft.

Ook Joe Exotic kijkt niet zomaar naar de tijger die hij opsluit, maar naar een tijger die terugkijkt. Het is alleen vreemd dat hij geen schaamte voelt tegenover zijn medebewone­r. Het gevoel van intense schaamte dat over je neerdaalt nadat je vijf uur lang Tiger king hebt bekeken.

 ?? © blg ?? Joe Exotic fokt katachtige­n in zijn privézoo, zoals deze leelijger: een kruising van een leeuw en een lijger.
© blg Joe Exotic fokt katachtige­n in zijn privézoo, zoals deze leelijger: een kruising van een leeuw en een lijger.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium