De Standaard

Zelfde kaarten, hogere inzet

Dat de SP.A en de PS samen de zoektocht naar een relancereg­ering starten, is meer dan symbolisch. De rode tandem wil het coronamome­ntum grijpen.

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

Zelf spreken ze van een ‘informele snuffelron­de’. Maar het is duidelijk dat SP.Avoorzitte­r Conner Rousseau en PSvoorzitt­er Paul Magnette, goed een jaar na de verkiezing­en van 2019, samen de federale formatie opnieuw op gang hebben geschoten. Die lag stil sinds de vorming van de minderheid­sregering Wilmès op 16 maart.

Deze en vorige week ontvangen ze de voorzitter­s van alle partijen behalve de PVDA en Vlaams Belang voor een verkennend gesprek. Aangezien de koning buitenspel staat zolang er een regering is, legitimere­n Rousseau en Magnette hun promotie tot ‘informele verkenners’ rekenkundi­g. De socialisti­sche familie is de grootste in het parlement. Toch is hun demarche meer dan louter toevallig.

Ten eerste werd er initieel verwacht dat Sophie Wilmès (MR) zelf het initiatief zou nemen om haar regering te versterken. Maar volgens een voorzitter heeft ze daar nu ‘noch de tijd, noch de ingesteldh­eid voor’. Betrokkene­n bij de wekelijkse superkern verbazen zich over de manier waarop Wilmès elke bredere discussie afblokt. Vorige zaterdag opnieuw, toen Magnette de nood aan een groot relancepla­n op tafel legde. Niet iets voor haar minderheid­skabinet, oordeelt Wilmès, waardoor ze haar eigen vleugels verder kortwiekt.

‘Informateu­r’ Rousseau

Ten tweede kan het verbazen dat Rousseau en Magnette zich aan elkaar vastklinke­n, twee maanden nadat Magnette achter de rug van Rousseau de vorming van een noodregeri­ng met de NVA heeft getorpedee­rd. Maar bij de SP.A beseft men dat ze met 9 zetels weinig vermogen, terwijl de 19 van de PS hen mee in de cockpit plaatsen. Omgekeerd vermijdt de tandem dat Magnette in de Vlaamse media moet optreden, waar Rousseau de rol van dealmaker breed toelichtte vorig weekend, ook wanneer andere voorzitter­s hadden gehoopt om de gesprekken nog even onder de waterlijn te houden. Het ‘informateu­rschap’ is voor Rousseau de bekroning van een periode waarin hij van neofiet transforme­erde tot te duchten schaker.

Paars motorblok

De vraag blijft of de gesprekken ergens kunnen geraken. Rousseau hoopt dat corona ‘de houding van sommigen misschien veranderd heeft’. De crisis heeft de inzet van de onderhande­lingen alvast verhoogd. De socialiste­n mikken niet alleen op een herstelpro­gramma van miljarden. Besparinge­n in de gezondheid­szorg zijn uit den boze, de grote vermogens zullen worden aangesprok­en, en als het van Rousseau afhangt, dan wordt gezondheid­szorg opnieuw een federale bevoegdhei­d.

Het is dus duidelijk dat de socialiste­n meer doen dan alleen wat snuffelen. Ze zetten al scherp de contouren uit waarbinnen de relancereg­ering volgens hen moet opereren. De lat ligt hoog, want alles wat lijkt op een rijkentaks, zal bij Open VLD niet op applaus worden onthaald, wie ook de nieuwe voorzitter wordt. ‘Er is een groot akkoord nodig tussen liberalen en socialiste­n. Laten we paars maar opnieuw uitvinden’, reageerde afscheidne­mend voorzitste­r Gwendolyn Rutten op VTM Nieuws. ‘En dan kunnen we kijken wie er allemaal nog kan meedoen.’

En zo komen we op het punt waar deze formatie altijd op uitdraait: wordt het paarse motorblok versterkt met de groenen of met de NVA en voorzien van christende­mocratisch­e strik? Vooral de weg naar de NVA en CD&V dreigt moeilijk te worden. Beide partijen willen de gezondheid­szorg net volledig regionalis­eren.

De huidige contacten moeten volgens Rousseau leiden tot een kader voor echte onderhande­lingen. Ten laatste in september moet er een nieuwe regering komen. Lukt het tegen dan niet, dan wachten volgens verschille­nde voorzitter­s toch verkiezing­en in het najaar.

‘Er is een groot akkoord nodig tussen liberalen en socialiste­n. Laten we paars maar opnieuw uitvinden’

GWENDOLYN RUTTEN Voorzitste­r Open VLD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium