De Standaard

&

...

-

‘Hondsdolhe­id is een dodelijke ziekte die wordt overgedrag­en door een virus dat in meer dan 150 landen aanwezig is. Elk jaar sterven meer dan 55.000 mensen ter wereld aan de gevolgen van de ziekte, 40 procent van de slachtoffe­rs zijn kinderen.’ Zo begint de brief die federaal minister Denis Ducarme (MR) gisteren verstuurd heeft naar Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA).

...

Weyts mengde zich de voorbije dagen in de zaak rond het katje Lee. Dat werd begin april door de Antwerpse studente Selena Ali illegaal vanuit Peru naar ons land gebracht, zonder dat daarbij de regels voor de preventie van rabiës – of hondsdolhe­id – gerespecte­erd werden. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) oordeelde daarom dat het katje meteen geëuthanas­eerd moet worden.

...

Volgens Weyts stelt de Europese wetgeving dat eerst geprobeerd moet worden om het katje terug te sturen. ‘Als dat niet kan, zoals hier het geval is, dan moet het vervolgens in quarantain­e geplaatst worden. Alleen als die opties niet kunnen, mag men overgaan tot euthanasie,’ schreef hij ook aan Ducarme, die bevoegd is voor het FAVV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium