De Standaard

Move over, Kaatje!

- © vrt MARJAN JUSTAERT Redactrice #kotnet. Te herbekijke­n op ketnet.be ¨¨¨¨è

Hebt u het ook gemerkt? Er voltrekt zich een stille revolutie in de kinderwere­ld. Bat, Spider en Superman hebben afgedaan. De nieuwe held van het jonge grut draagt geen cape maar een mondmasker. Hij kan niet vliegen maar redt wél levens. Hij luistert naar de naam Marc Van Ranst. Van Ranst is populair bij de jeugd dankzij Ketnet, dat de viroloog tot bij de kleuters bracht, en dankzij het ‘Marc Van Ranstlied’ van Superconte­nt.

Maar behalve Marc Van Ranst verdienen ook de Ketnetwrap­pers een pluim. Twee maanden lang hebben spontane Gloria, muzikale Sien, creatieve Sarah, zotte Sander en stoere Thomas onder de hashtag #kotnet vanuit hun eigen kot vlogs gepost voor alle kleine kastaars te lande. Tips om je bezig te houden, frustratie­s tijdens het videochatt­en, liedjes om het medisch personeel in de bloeme tjes te zetten, Sarah en Sien die hun kindjes dubben, bloopers of onnozele dansjes: het passeerde allemaal de revue. Pipikakahu­mor werd niet geschuwd, maar evengoed mocht het ontroerend zijn – zoals die keer dat Sander met acteur Maksim Stojanac van #Like

Me een balkonsere­nade ging brengen om de moeder van een kijkertje te verrassen. ‘Ik wou jou ook inschrijve­n, mama’, vertrouwde mijn dochter me toe.

Tussen al de kwinkslage­n door werd er warempel ook een scheut pedagogie aan de actualitei­t toegevoegd. Dat blijkt bij ons bijvoorbee­ld uit de poppenkast­verhaaltje­s – de politiepop is extreem actief – en de mondmasker­s die ze maakten voor hun knuffels. En dan het gemak waarmee ze een nieuw vocabulair­e hanteren. Van ‘hamsteren’ over ‘quarantain­e’ tot ‘zoomen’: ‘galgje’ was nog nooit zo relevant. En, oef, de wrappers joegen hun jonge publiek ook al eens buiten met opdrachten of een straatrebu­s.

Vanaf vandaag zitten ze weer in de studio. Het leidt tot een kleine teleurstel­ling hier ten huize. Mijn kinderen waren verslaafd geraakt aan #kotnet. Het ‘zot in mijn kot’lied kunnen ze van begin tot eind meezingen – al neemt mijn ene zoon de zin ‘superchill, ’k doe mijn pyjama nooit meer uit’ ietsje té letterlijk. Elke keer opnieuw liggen ze plat met het wcpapiermo­pje op het einde.

Gelukkig zal er ook in de studio van alles te beleven vallen. Zo komt, jawel, Marc Van Ranst een van de eerste dagen langs.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) beloofde dat de VRT een deel van de ‘educatieve taak’ op zich zou nemen tijdens de lockdown. Wel, wat mij betreft: missie geslaagd. Ik associeerd­e Ketnet altijd met Kaatje, maar de voorbije weken heb ik ontdekt dat Ketnet en ketnet.be zoveel meer zijn. Over twee maanden worden mijn zonen zes. De ene wil een koersfiets, de tweede (die van de pyjama) een eigen Ketprofiel, net als zijn oudere zus.

Mijn kinderen waren verslaafd geraakt aan #kotnet

 ??  ?? Creatieve Sarah, Marc Van Ranst en zotte Sander: de helden van het jonge grut.
Creatieve Sarah, Marc Van Ranst en zotte Sander: de helden van het jonge grut.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium