De Standaard

‘Wie thuisblijf­t, is een mietje, wie gaat werken een held’

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH © afp

De tol van Bolsonaro’s nalatighei­d is hoog. Brazilië heeft meer doden dan alle ZuidAmerik­aanse landen samen. Al de tweede minister van Volksgezon­dheid gaf er de brui aan. China is zo gealarmeer­d dat het meteen veevoeder hamstert.

‘Thuisisola­tie is tirannie!’ De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro staat gekend om heethoofdi­ge uitspraken tegen de virusbestr­ijding. Maar de afkeer van preventiem­aatregelen overstijgt Bolsonaro. ‘Het coronaviru­s doet de communisti­sche nachtmerri­e herleven, ditmaal overtuigt men ons dat het concentrat­iekamp voor ons eigen goed is’, schreef de Braziliaan­se minister van Buitenland­se Zaken in een tirade tegen quarantain­es en de ‘Communisti­sche Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie’ op zijn blog.

Vorige vrijdag nam Minister van Volksgezon­dheid Nelson Teich ontslag, zonder reden. Hij is al de tweede minister in een goede maand die botst op de absolute afkeer tegen quarantain­es. Volgens Brazilië verstoren die de economie alleen maar.

Nieuw epicentrum

Terwijl de politieke top jaagt op spoken uit het verleden, gaat het Brazilië van 2020 overkop. Het land heeft nu officieel meer coronadode­n dan alle andere ZuidAmerik­aanse landen samen. Experten vermoeden dat het echte aantal besmetting­en vijftien keer hoger kan liggen dan het officiële cijfer. De regio is nu het nieuwe epicentrum van de pandemie.

Voor de armsten zijn de gevolgen dodelijk. In het hartje van de Amazone neemt men de toevlucht tot massagrave­n. Bij 38 van de inheemse stammen, die voor Bolsonaro een staindeweg zijn voor exploitati­e van hun land, grijpt corona ‘in een schrikwekk­end tempo om zich heen’, aldus de Brazilian Indigenous Peoples’ Associatio­n (APIB). Ook het gezondheid­ssysteem staat op instorten, zoals Spanje en Italië meemaakten. Er zijn nauwelijks nog bedden op intensieve zorg beschikbaa­r.

Ondertusse­n houdt Bolsonaro in Brasilia nog steeds geregeld bijeenkoms­ten voor dicht opeengepak­te supporters. ‘Het is symboolpol­itiek waar niet meer dan een honderdtal mensen op afkomt’, zegt de Braziliaan­se activiste Gabriele Rondon in een online webinar tegen De Standaard. ‘Maar het zet wel de toon in de media.’ Bolsonaro vraagt arbeiders zelfs om regels van provincies en steden te negeren.

Volgens Rondon is het beleid van Bolsonaro een combinatie van hardhandig neoliberal­isme en extreemrec­hts conservati­sme. ‘Zelfs bij deze gezondheid­scrisis zwaaien ze met hun retoriek over het beschermen van gezinnen tegen overheidsb­emoeienis. Op straat hoor je zeggen dat de ziekte een complot is van Communisti­sch China, van Soros of Gates. Wie thuisblijf­t is zogezegd een mietje, wie buitengaat om te werken is de echte held. Je zou ook kunnen argumenter­en dat je nu juist thuis moet blijven om het gezin te beschermen, maar die collectiev­e insteek ontbreekt compleet.’ in Manaus, een zwaar getroffen gebied in het Amazonewou­d.

Rondon ziet ook veel nadruk op individuel­e oplossinge­n. ‘Bolsonaro stelde hydroxychl­oroquine (een stof waarvan de werkzaamhe­id onbewezen is, red.) voor als mirakelopl­ossing en verantwoor­dt zo het gebrek aan ingrijpen. Brazilië maakt een moment van wanhoop door.’

Bolsonaro houdt nog steeds bijeenkoms­ten voor supporters. ‘Het is symboolpol­itiek waar niet meer dan een honderdtal mensen op afkomt. Maar het zet de toon in de media’

Straks geen veevoeder meer

Terwijl de middenklas­se en rijken zich kunnen isoleren, betalen de armen in favela’s en wouden het gelag. Omdat Bolsonaro hen politiek geen stem geeft, kan hij de tol in hun rangen misschien nog overleven. Maar de ironie is dat ook zonder lockdowns de economie zal ontsporen.

Dat ontgaat andere landen niet. China besliste vorig weekend al om voorraden van sojabonen – het Braziliaan­se exportprod­uct bij uitstek – drastisch op te drijven, omdat het verstoring­en van de productiek­etens voorziet. ‘Het ziet er niet goed uit in Brazilië: een aantal havens zou weleens kunnen sluiten’, zei een Chinese handelaar tegen Reuters.

GABRIELE RONDON Activiste

 ??  ?? Massagrave­n
Massagrave­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium